Actiunile constructorului auto american General Motors (GM) s-au depreciat ieri cu peste 17% in tranzactiile bursiere de la Frankfurt, deoarece jucatorii de pe piata sunt ingrijorati ca grupul ar putea cere sa intre sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare.

Titlurile GM s-au depreciat cu 17,5% la bursa din Frankfurt si scazusera cu 14,3%, la 1,32 euro/actiune in jurul orei 11, dupa o depreciere cu aproximativ 16% in tranzactiile din Statele Unitei.

Cotidianul New York Times scrisese ca Departamentul Trezoreriei din Statele Unite i-a indicat constructorului auto sa demareze procedurile pentru faliment, in cazul in care acesta nu ajunge la un consens in ceea ce priveste acordurile de datorii pentru capital cu actionarii, in conformitate cu termenul limita impus de administratia Obama in urma cu doua saptamani.

GM, care opereaza cu imprumuturi federale de 13,4 miliarde dolari, are ca termen limita 1 iunie sa obtina concesii de la detinatorii de obligatiuni si sindicatul lucratorilor din industria auto. Oficialii GM au refuzat luni sa comenteze asupra informatiilor din presa. Surse apropiate situatiei au declarat saptamana trecuta ca GM se afla in pregatiri "intense" si "sigure" pentru o posibila cerere de intrare sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus la sfarsitul lunii martie ca intrarea rapida a General Motors si Chrysler in faliment este cea mai buna solutie pentru restructurarea acestora.

Oficialii Trezoreriei analizeaza posbilitatea ca grupul viabil GM sa iasa din faliment la numai doua saptamani de la intrare, folosind finantare federala de 5-7 miliarde dolari, a declarat pentru Times o sursa avizata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fiat Chrysler confirma negocierile de fuziune cu PSA Peugeot Citroen