Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va lansa luna viitoare un nou serviciu pentru decontarea tranzactiilor Over The Counter (OTC), care permite investitorilor sa vanda sau sa cumpere actiuni in afara sistemelor de tranzactionare, a spus seful BVB, Anca Dumitru.
"Intr-o prima faza vor fi decontate doar tranzactiile cu instrumente financiare internationale si cele cu venit fix", a spus directorul general al Bursei, citat de NewsIn.

Dupa realizarea unei tranzactii over the counter, informatia va intra in sistemul Bursei de Valori, iar participantii la piata vor fi notificati in privinta schimbului, a adaugat Anca Dumitru.

Conducerile Bursei si Depozitarului Central spera ca acest nou serviciu, care va intra in functiune de luna viitoare, va contribui la cresterea volumelor tranzactionate si a lichiditatii pietei.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ulterior, in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti.

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bursa de Valori Bucuresti trece de maximul ultimilor 12 ani