“Pe termen mediu si lung consideram ca sectorul avicol va continua sa creasca, dat fiind ca exista potential de apreciere atat in ceea ce priveste cererea interna (30% din cererea interna este satisfacuta de importuri), dar si cererea externa”, considera Andrei Radulescu, analist Target Capital.

Totusi, el previzioneaza o reducere a ritmului mediu anual de crestere a sectorului avicol intern la 3,5-4% pe termen mediu si lung, de la 6% in perioada 2004-2008.

Principalii factori de risc pentru acest scenariu sunt reprezentati de reaparitia gripei aviare, evolutia economiei mondiale si interne, precum si modificarea preturilor la furaje.

“Date fiind perspectivele de reducere ale ritmului de evolutie a sectorului avicol intern pe termen mediu si lung, precum si structura actuala de finantare a companiei, recomandam mentinerea titlurilor AVLE”, se arata in raportul de analiza.

Cifra de afaceri ale companiei a crescut in perioada 2004-2008 la un ritm mediu anual de 15%, in principal ca urmare a evolutiei din 2008, in contextul investitiilor realizate de companie. In 2007, Avicola Brasov a demarat un program de investitii pentru reabilitarea capitala a unitatilor de crestere a puilor si modernizarea instalatiilor de abatorizare.

In primele sase luni ale anului, afacerile societatii au crescut cu 42%, la circa 50 milioane lei (11,8 milioane euro), in timp ce rezultatul financiar a fost negativ, de aproximativ 2 milioane euro (0,47 milioane euro).

Comparativ cu companiile americane Sanderson Farms si Tysoon Foods, Societe LDC din Europa, Brasil Food (Brazilia) si Swift Food din Filipine, precum si Avicola Buzau si Nutricom, titlurile Avicola Brasov sunt subevaluate, fiind tranzactionate la un PER (pretul actiunii pe profitul net pe actiune) de 5,3.

In privinta indicatorului P/BV (pretul actiunii pe valoarea contabila a actiunii), Avicola Brasov este subevaluata, cu o rata de 0,8, atat raportat la companiile analizate de catre Target Capital, cat si raportat la industrie.

Indicatorii de rentabilitate si profitabilitate ai Avicola Brasov prezinta nivele superioare celor inregistrate de companiile analizate, dar si la nivel de industrie.

Astfel, analiza comparativa exprima potential de apreciere bursiera a titlurilor companiei, Radulescu oferind un pret-tinta de 3,34 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni.