Piata Bursei de Valori Bucuresti a inchis sedinta cu aprecieri de peste 1%, pe fondul cresterilor de pe pietele externe, insa incertitudinea continua din sfera politica a afectat rulajele si lichiditatea.

“Cresterile au avut loc datorita aprecierilor de pe pietele externe, dar au fost mai timide din cauza conditiilor interne si ca atare cumparatorii au fost mai pesimisti, lucru observabil si in rulaje”, a declarat pentru Wall-Street Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani.

Lichiditatea atrasa de BVB a scazut la 12,42 milioane lei (2,88 milioane euro), in cu 40% mai mica fata de nivelul din ziua precedenta.

“Tendinta de scadere va continua in zilele urmatoare, dar nu foarte clar, insa nu ma astept ca pe termen mediu sa asistam la cresteri, deoarece situatia interna si internationala nu este favorabila. Nu sunt motive care sa determine o crestere la BVB, cat si pe pietele externe”, sustine Murgoci.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,63%, pana la 4.456,46 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,20%, pana la 2.610,10 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a apreciat 1,06%, pana la 20.282,06 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,40%, pana la 423,92 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a crescut cu 1,21%, pana la 579,87 puncte.

Europa a inchis cu castiguri de pana la 2,4%

Cele mai importante burse din Europa au inchis sedinta cu aprecieri puternice pe fondul cresterilor titlurilor bancare si a celor din sectorul auto.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, a crescut cu 1,4%, pana la 5.107,89 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a avansat cu 1,7%, pana la 5.444,23 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a inchis cu un castig de 2,4%, pana la 3.670,33 puncte.

“Exista o neincredere privind datele afisate de marile state ale lumii referitoare la cresterea economiei, investitorii sunt sceptici ca criza economica a trecut”, explica directorul Estinvest.

SIF-urile nu au mai fost cele mai lichide actiuni

Actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 2,06 milioane lei, si s-au apreciat cu 1,20%, la 0,253 lei, in vreme ce actiunile Farmaceutica Remedia (RMAH) au avansat cu 4,94%, la 0,17 lei, pe o lichiditate de 978.850 lei.

Din sectorul societatilor de investitii financiare, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 1,96%, la 1,04 lei, pe fondul unor tranzactii de 1,93 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au urcat cu 1,67%, la 0,915 lei, in urma unor schimburi de 976.300 lei.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 2,23%, la 1,83 lei, pe tranzactii de 1,4 milioane lei, iar actiunile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 1,61%, la 12,60 lei, pe suportul unei lichiditati de 1,08 milioane lei.

“Exista o temere din partea investitorilor, acestia nu mai iau pozitii concludente deoarece le este frica sa intre prea mult in piata. Participantii asteapta finalizarea conflictelor din sfera politica si alegerile prezidentiale, asteapta certitudini privind conducerea tarii”, este de parere Murgoci.

El considera ca incheierea crizei politice va duce la o schimbare a atitudinii si a perceptiei investitorilor fata de Bursa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri