“Desi consideram ca banca este una dintre performerele regiunii din punctul de vedere fundamental, recomandarea noastra de pastrare vine din cauza lipsei unei rate de crestere pe termen mediu, ceea ce ar justifica o propunere de cumparare”, afirma analistii Alpha Finance.

Pe termen lung, ei se asteapta ca BRD sa fie, in continuare, foarte profitabila. Desi acestia prognozeaza o rata a rentabilitatii financiare (ROE) foarte buna, piata bancara din Romania, care inregistreaza o rata de crestere redusa, nu va putea sa contrabalanseze erodarea marjelor de profit si a nivelelor foarte ridicate a creditelor neperformante.

Comparativ cu bancile din regiune, actiunile BRD sunt tranzactionate cu un discount comparativ cu scaderea profitului. Analistii Alpha se asteapta la un PER (price per earnings ratio) de 10,4 in acest an. “Estimarile noastre sunt sprjinite de indicatorii fundamentali, rata rentabilitatii financiare (ROE) si rata rentabilitatii economice (ROA), care au valori duble fata de cele ale bancilor din regiune”, sustin analistii Alpha Finance.

Totusi titlurile sunt tranzactionare la un nivel mai ridicat privind valoarea contabila, fata de Banca Transilvania (TLV), dar in ton cu bancile straine din regiune.

“Valoarea contabila ridicata deriva din calitatea buna a activelor bancii, in conditiile in care capacitatea de crestere a activelor per unitate este apropae dubla fata de bancile din regiune”, se arata in raportul de analiza.

BRD-Groupe Societe Generale a raportat pentru 2009 un profit net consolidat in scadere cu 29% fata de anul precedent, la 812 milioane lei, in conditiile unei cresterii usoare a portofoliului de credite.