Valentin Ionescu - 5 raspunsuri despre piata de capital

Este senior trader-sales in banca austriaca Euro Invest, a fost consilier economic al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si a lucrat ca analist la compania ceha Wood&CO. Valentin Ionescu, unul din speakerii conferintei Maturizarea pietei de capital – Intrebari si Raspunsuri, a creionat cateva idei despre cum se vede bursa romaneasca din exterior.
Wall-Street: Care este, in opinia dumneavoastra, principala problema a pietei de capital romanesti?

Valentin Ionescu: Principala problema a pietei de la Bucuresti este clar lipsa de lichiditate si faptul ca e o piata scumpa comparativ cu pietele central europene. Sistemul de tranzactionare nu este compatibil cu celelalte sisteme din pietele mai dezvoltate. De asemenea, costurile pentru a deveni membru la BVB sunt destul de ridicate comparativ cu alte burse mai mari (Varsovia, Viena s.a) + costurile de membru la Depozitarul Central.

Wall-Street: Ce ati schimba acum la BVB? Dar la Sibex?

Valentin Ionescu: La BVB as schimba modul de abordare, in sensul ca ar fi nevoie de un departament de Sales si de o atitudine mai proactiva referitor la atragerea de noi companii si de noi produse listate la bvb. Plus un sistem nou de tranzactionare atat tehnic cat si cu noi reguli.

Bursa de la Sibiu este perceputa, din pacate, ca un butic de catre investitorii straini activi in Romania. Din punctul meu de vedere e recomandata o fuziune cu BVB, astfel incat ce au bun cele doua burse sa contribuie la formarea si consolidarea unei singure piete demne de luat in seama.

Wall-Street: Care este partea care vi se pare ca functioneaza cel mai bine in prezent, la bursa romaneasca?

Valentin Ionescu: Echipa de angajati ai bursei si-au facut treaba bine pana acum cu resurse limitate, in special departamentul tehnic si de supraveghere a pietei. De asemenea, nu au fost raportate tranzactii esuate sau probleme majore de decontare.

Wall-Street: Cand credeti ca vom vedea o dezghetare a pietei de IPO-uri?

Valentin Ionescu: Numai in momentul in care se schimba mentalitatea companiilor si in special a managerilor lor. Brokeri au un cuvant important de spus in sensul educarii potentialelor societati cu nevoie de finantare, piata de capital find un instrument la indemana pentru dezvoltarea lor. O alta conditie este momentul cand mediul economic va permite o finantare si o listare mai avantajoasa pentru companii.

Wall-Street: Care sunt principalele repere ale anului 2010, la Bursa?

Valentin Ionescu: Cel mai important reper va fi listarea Bursei pe propria platforma pentru ca se va vedea valoarea de piata in felul acesta pentru cele doua burse, fiind mai usor de luat o decizie in cazul unei fuziuni.

In plus, listarea Fondului Propietatea (presupunand ca se intampla anul asta) este un repper important pentru piata de capital romaneasca.


Pentru mai multe intrebari si raspunsuri despre maturizarea pietei de capital romanesti, aplica pentru conferinta Wall-Street.ro, in parteneriat cu Intercapital Invest.
Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Hornbach a investit 2,8 milioane de euro în extinderea magazinului din Sibiu
Setari Cookie-uri