Ministerul pastreaza pachetul de actiuni de 8,8% din capitalul social pentru a-l vinde salariatilor.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara in aprilie ca statul roman va pastra o participatie de cel putin 8% la producatorul de titei si gaze Petrom. Ministrul spunea ca toti banii pe care statul ii va incasa in urma acestor vanzari de actiuni vor merge in investitii in infrastructura.

Un memorandum al Ministerului Economiei arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic.

Grupul OMV din Austria sustine ca deja controleaza 51% din actiunile producatorului de titei si gaze OMV Petrom si ca nu este o nevoie imediata sa-si majoreze participatia la companie, a declarat, potrivit NewsIn, purtatorul de cuvant al Grupului OMV, Michaela Huber.

"Deja controlam compania cu o participatie de 51,01% din actiuni. Nu este o necesitate imediata sa ne majoram participatia la OMV Petrom", a declarat Michaela Huber.

De asemenea, aceasta a mai spus ca OMV va comunica posibilii pasi urmatori.

La cotatia bursiera de astazi, pachetul care va fi scos la vanzare este evaluat la 2,4 miliarde lei (575 milioane euro).

Petrom este cea mai mare companie pe piata locala, in 2009 avand o cifra de afaceri de 3 miliarde euro si un profit operational de 696 milioane euro.

OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est, detine 51,01% din actiunile Petrom.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.