“Era de asteptat sa se realizeze aceasta conversie cat timp, dupa ultimele rezultate financiare, grupul Rompetrol nu se arata dispus sa scoata bani din buzunar pentru aceasta datorie”, a declarat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, pentru Wall-Street.

Cele 20,65 milioane de obligatiuni care nu au fost rascumparate vor fi transformate in 19,71 miliarde de actiuni. Astfel, Ministerul Finantelor Publice va detine o participatie de 44,69% in cadrul companiei si reintra in actionariat dupa peste 10 ani de la privatizare.

“Nu este un aspect pozitiv reintrarea Statului in actionariat, pentru ca el nu a stiut sa-si impuna controlul acolo unde a detinut participatii si sa beneficieze de pe urma pozitiei pe care o detinea, dar pe de alta parte, rezultatele financiare ale companiei se vor imbunatati ca urmare a disparitiei acestei datorii destul de mari”, sustine Simionescu.

El se asteapta la o reactie buna din partea investitorilor, dupa ce actiunile vor reintra la tranzactionare, deoarece free-float-ul din piata se va majora. De asemenea, la un moment dat Statul va dori sa-si vanda participatia, iar investitorii vor fi interesati sa cumpere actiunile.

Citeste si:

In urma conversiei obligatiunilor in actiuni, capitalul social al RRC se va majora de la 2,1 miliarde lei la 4,41 miliarde lei. Dupa conversie, Rompetrol Group va avea o detinere de 42,49%.

Pana in prezent, Rompetrol Rafinare a rascumparat doar 10% din imprumutul de 570 de milioane euro care a ajuns astazi la scadenta.

La finalul lunii august, directorul financiar al grupul Rompetrol, Dmitri Grigoriev, a afirmat ca Guvernul a transmis KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la RRC, desi compania kazaha ia in considerare statul ca partener in cadrul societatii.