Fondul Propietatea (FP) estimeaza pentru 2011 un profit net de 207 milioane de lei, cu aproximativ 6% mai mare decat cel bugetat in acest an, de 194,93 milioane lei.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul viitor, FP anticipeaza ca anul viitor va inregistra venituri de 299,33 milioane de lei, cu 8% mai mari decat cele bugetate pentru 2010, de 277 milioane de lei.

Cea mai mare parte din venituri sunt estimate sa provina din dividende, 209,27 milioane de lei, in timp ce din dobanzi se asteapta 90 de milioane lei.

Pentru anul viitor, bugetul prevede cheltuieli de peste 92 milioane lei, mai mari cu aproape 18% fata de cele din acest an, estimate a fi la 78,32 milioane lei.

Cea mai mare parte a cheltuielilor, 66,88 milioane de lei, vor fi destinate serviciilor executate de catre terti si asimilate, in timp ce cheltuielile privind comisioanele, onorariile si cotizatiile au fost programate la 13,43 milioane de lei.

Bugetul de venituri si cheltuieli prevede cheltuieli nule pentru realizarea de investitii in 2011.

De asemenea, bugetul s-a construit luand in calcul ipoteza ca tot profitul din 2010 va fi distribuit integral in dividende si ca fondul nu se va lista la nicio bursa international in 2011.

Fondul precizeaza in document ca ipotezele luate in considerare au fost folosite doar pentru fundamentarea bugetului, si nu reprezinta reflectarea activitatilor ce vor fi intreprinse pentru administrarea fondului.

Actionarii Fondului au fost convocati pe 29 noiembrie, pentru a aproba bugetul pentru anul viitor.

Bugetul a fost intocmit in octombrie 2010, in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate.

"Fondul Proprietatea nu va achizitiona participatii in alte societati, nu va vinde niciuna din participatiile din portofoliu si nu va participa la majorarile de capital ale societatilor din portofoliu. Se previzioneaza ca veniturile din dividende in anul 2011 vor fi similare cu veniturile din dividende din anul 2010. (...) Toate disponibilitatile vor fi plasate in instrumente ale pietei monetare, iar rata medie anuala a dobanzii in anul 2011 este estimata la nivelul de 7%", se mentioneaza in anexa convocatorului.

In septembrie, Fondul Proprietatea a revizuit in urcare estimarea privind profitul net pentru anul 2010, de la 91,16 milioane lei la 194,93 milioane lei, in coditiile in care a anticipat venituri din dividende de trei ori mai mari fata de prognoza initiala. Veniturile totale au fost estimate la 277 milioane de lei, cu aproape 80% mai mari comparativ cu cifra initiala, cea mai importanta parte fiind reprezentata de incasarile din dividende, prognozate la 173 milioane de lei, de la 60,4 milioane de lei estimate initial.

Potrivit celor mai recente date obtinute de la Depozitarul Central, capitalul social subscris si varsat al Fondului Proprietatea este de 13,77 miliarde de lei, fiind detinut de 4.437 de actionari. Cel mai mare actionar este Ministerul Finantelor, cu 44,7% din capital. Persoanele fizice controleaza 5,39 miliarde de actiuni, ceea ce reprezinta 39,15% din capitalul social, iar restul actiunilor, reprezentand 16,13% din capital, sunt detinute de companii.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.a
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri