Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (A.I.P.C.) se opune desfiintarii pietei Rasdaq, explicand ca recentul proiect de instructiune al CNVM referitoare la emitentii listati pe piata Rasdaq incalca legislatia pietei de capital, drepturile investitorilor si afecteaza dezvoltarea pietei de capital din Romania.

Conform unui comunicat remis astazi, proiectul transforma illegal conditiile de admitere pe o piata reglementata prevazute la articolele 213 si 217 din legea nr. 297/2004 in conditii de eliminare de pe o piata reglementata, piata Rasdaq.

“Conditiile de eliminare nu se aplica societatilor considerate la ora actuala pe piata reglementata si nu se vor aplica nici in viitor fiindca, atat capitalizarea,cat chiar si free-floatul sunt consecinta unor decizii investitionale care se pot modifica in orice moment. In plus , emitenti propusi pentru a fi retrogradati in proiectele anterioare de distrugere a pietei Rasdaq au ajuns azi sa le indeplineasca sau, dimpotriva, sunt emitenti care atunci le respectau si erau „promovati” si care azi nu le mai indeplinesc”, sustin investitorii.

CNVM a publicat recent un proiect care vizeaza desfiintarea pietei Rasdaq, emitentii fiind obligati sa aleaga ce vor face in continuare: sa treaca la cota BVB, pe ATS sau sa se retraga de la tranzactionare prin oferta publica de cumparare.

Mai mult, AIPC sustine ca acest proiect incalca decizia C.N.V.M. 1092/1996 care autoriza piata reglementata RASDAQ.

“Aceasta decizie este in vigoare fiindca in prezent nu exista nici un act cu o valoare juridica care sa o anuleze in mod explicit. Contrar afirmatiilor informale ale reprezentantilor C.N.V.M., Legea pietei de capital nr. 297/2004 nu precizeaza nimic care sa afecteze piata Rasdaq sau care sa anuleze decizia din 1996 referitoare la caracterul reglementat al pietei Rasdaq”.

Investitorii considera ca retrogradarea emitentilor cotati pe aceasta piata sub pretextul nerespectarii unor conditii sau, si mai grav, la decizia actionarului majoritar, afecteaza grav drepturile investitorilor.

“ C.N.V.M. si B.V.B. avantajeaza prin acest proiect interesele actionarului majoritar care nu doreste sa fie listat pe o piata reglementata si care va vota in Adunarea Generala a Actionarilor in acest sens; ori respectarea/nerespectarea drepturilor investitorilor minoritari nu poate reprezenta un punct in dezbaterea unei AGA”, se mai arata in comunicat.

Asociatia Investitorilor considera acest proiect iresponsabil pentru ca afecteaza drepturile si increderea investitorilor in piata, existand riscul ca investitorii sa se indrepte contra C.N.V.M. si B.V.B. solicitand despagubiri dar si pentru ca afecteaza structura si gradul de reprezentativitate pentru economie al pietei de capital romanesti prin reducerea drastica a numarului de emitenti listati.

“Consideram ca mai mult de 95% din emitentii Rasdaq vor fi retrogradati pe piata nereglementata in urma aplicarii celor doua faze de selectie prevazute de acest proiect”, sustin reprezentantii AIPC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Presedinte Bursei confirma ca a cerut transformarea Rasdaq in ATS