Bursa a crescut luni cu 0,38%, sustinuta de evolutia actiunilor BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP), iar lichiditatea a fost asigurata in proportie de 88% de titlurile Fondului Proprietatea (FP), BRD si Ropharma (RPH), scrie Mediafax.

La deschidere bursa a crescut usor, in linie cu pietele vest-europene, insa, ulterior, a scazut sub nivelul de la finalul sesiunii de vineri, odata cu inversarea tendintei pe bursele mature.

Spre finalul sedintei, piata a reusit sa revina usor, sustinuta de cresterea actiunilor BRD (1,76%) si OMV Petrom (0,52%), insa cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare. Rulajul bursei, de 44,7 milioane lei (10,4 milioane euro), a fost asigurat in proportie de 88% de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea, BRD si Ropharma.

Astfel, lichiditatea BVB a fost cu 77% mai mare decat valoarea cumulata a transferurilor de vineri, de 25,2 milioane lei (5,9 milioane euro).

Titlurile FP au condus detasat si luni in topul lichiditatii, cu operatiuni de 21,1 milioane lei, fiind urmate de actiunile BRD - 13,8 milioane lei si Ropharma - 4,2 milioane lei.

Cea mai mare parte a rulajului actiunilor bancii a provenit din doua tranzactii speciale cu 0,12% din titluri, in valoare 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro). Deal-urile au fost realizate la ora 13:20, la aproape doua ore dupa ce BRD a anuntat rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut.

La inchiderea zilei, actiunile bancii erau cotate la 13,91 lei, pret in crestere cu 1,76%.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, nu crede ca deal-urile cu actiunile BRD nu au fost influentate de rezultatele financiare anuntate de banca.

"Cred ca erau negociate de mai mult timp, probabil ca tot SIF-urile au vandut. Totusi, vom vedea maine o confirmare daca a vandut vreun SIF sau nu", a declarat Tod pentru Mediafax.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Pe de alta parte, cotatiile actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au scazut in medie cu 0,73%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in stagnare.

"Acalmia pune din nou stapanire pe BVB. Dupa entuziasmul generat de listarea la BVB, chiar si Fondul Proprietatea a intrat in monotonia sedintelor din a doua partea a anului trecut. Probabil ca investitorii asteapta o confirmare a revenirii economiei care poate fi reflectata si in rezultatele financiare publicate de companii si atunci ar putea sa reintre in piata", a mai spus Tod.

Dupa ora 11:00, cotatia actiunilor Ropharma Brasov a scazut cu aproape 11%, desi volumele de tranzactionare au fost reduse. Dupa aproape 40 de minute au fost realizate mai multe operatiuni cu titluri reprezentand cumulat peste 1% din actiunile companiei. Ulterior, pretul a continuat sa varieze usor in jurul nivelului de 0,8 lei/actiune.

Titlurile distribuitorului de medicamente au incheiat ziua la 0,8085 lei, pret in picaj cu 10,17 %.

Ultimele operatiuni cu actiunile FP au fost realizate la 0,6085 lei, pret cu 0,57% sub ultima cotatie de vineri, iar titlurile OMV Petrom au avansat cu 0,52%, la 0,367 lei. Tranzactiile cu titlurile companiei petroliere au totalizat 522.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, 0,2%, iar piata din Frankfurt avansa cu 0,3%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 0,9%, in timp ce pietele din Ungaria, Cehia si Bulgaria inregistrau cresteri cuprinse intre 0,5% si 1,7%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Pasul urmator in digitalizarea cursurilor: carti ca in Harry Potter