Premierul Victor Ponta a declarat ca stirile privind recesiunea tehnica si estimarile in scadere ale FMI sunt o "campanie electorala a presei", precizand ca INS a "reconfirmat" cresterea economica a Romaniei si ca FMI a "imbunatatit" prognoza, de la 2,2% la 2,4%.

"Am apreciat foarte mult cresterea sau imbunatatirea prognozei facuta de FMI de la 2,2 la 2,4. Si aici s-a spus ca am scazut. De la 2,2 la 2,4 eu stiu ca e o crestere", a spus Ponta. Jurnalistii l-au atentionat ca INS a reconfirmat recesiunea tehnica, dar premierul a negat. "Nu, INS a reconfirmat cresterea economica fata de anul trecut si, dupa cum se stie, anul acesta ne vom incadra in toate tintele. Restul, e campanie electorala", a afirmat Ponta, potrivit Mediafax.

INS ne plaseaza in continuare in recesiune tehnica

Intrebat de jurnalisti la ce campanie electorala se refera, Ponta a raspuns: "A dumneavoastra, normal". INS a publicat miercuri a doua serie de date provizorii privind evolutia PIB in primele doua trimestre din acest an si pe primul semestru. Desi a urcat usor estimarile nominale si relative privind PIB atat pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cat si pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%, INS a reconfirmat prin aceste date intrarea in recesiune tehnica, evolutie care indica incetinirea cresterii economice si posibile riscuri de stagnare in perspectiva urmatoarelor trimestre.

Totodata, INS a anuntat ca nu sunt nemodificate estimarile privind cresterea economica rezultata prin comparatie cu perioadele similare din 2013, de 3,9% pentru primul trimestru, 1,2% pentru al doilea trimestru si 2,4% pentru semestrul I, desi au fost efectuate mai multe schimbari de metodologie.

Fondul Monetar International a publicat marti raportul World Economic Outlook, in care indica pentru Romania o crestere economica de 2,4% pentru acest an. Pentru 2015, prognoza FMI a ramas neschimbata, 2,5%. In primavara acestui an, FMI a publicat in raportul World Economic Outlook o estimare de crestere economica pentru Romania de 2,2%, iar in scrisorile de intentie suplimentare atasate acordului stand-by utiliza o prognoza interval, de 2,2-2,5%.

Citeste si:
Mihai Tudose a demisionat din Pro Romania
Mihai Tudose a demisionat din...

Dupa misiunea din luna iunie, care s-a incheiat fara ca autoritatile si misiunea FMI sa ajunga la o intelegere, institutia de la Washington a dat publicitatii un comunicat in care a anuntat ca estimarea de crestere economica din acest an pentru Romania este de 2,8%, nivel similar cu prognoza de la acel moment al Bancii Mondiale.

Premierul Ponta se refera in declaratia de miercuri la estimarile publicate in primavara de FMI, nu si la revizuirile din aceasta perioada, care au stat si la baza discutiilor tehnice dintre autoritati si expertii institutiei internationale. Romania a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%. Primele date au fost publicate la jumatatea lunii august.

INS a anuntat atunci ca produsul intern brut a crescut in primul semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier. Datele au ramas neschimbate si in ultimul anunt.

Potrivit prognozei de primavara publicata de Comisia Nationala de Prognoza, Guvernul anticipeaza un avans economic de 2,5% anul acesta, dupa o expansiune de 3,5% in 2013. Inainte de publicarea datelor pentru primul semestru, autoritatile anuntau estimari de crestere economica mai mari decat anul trecut.

Citeste si:
Victor Ponta, despre o eventuala alianta Pro Romania - PSD
Ce spune Victor Ponta despre...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai bine platite domenii in Romania, acum