Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat, joi, la receptia de Ziua Americii, ca este o onoare pentru el sa-si reprezinte tara in fata unui aliat si partener strategic si a fagaduit angajamentul deplin al Statelor Unite fata de relatia cu Romania.

Ziua Independentei Statelor Unite este "o celebrare si acceptare a libertatii si angajamentului nostru de a o extinde in intreaga lume in cooperare cu aliatii nostri", a afirmat, joi, la receptia organizata de Ambasada SUA, insarcinatul cu afaceri Dean Thompson.

Acesta a reamintit faptul ca, in urma cu 11 ani, Romania devenea membra a celei mai marete aliante militare din istoria mondiala, "dedicata protejarii democratiilor noastre", iar in prezent SUA sunt alaturi de Romania, "dedicati impreuna idealurilor si valorilor intruchipate de aceasta Alianta". "In Tratatul Atlanticului de Nord, din 1949, inainte de a se mentiona strategia militara de aparare comuna, membrii NATO s-au angajat sa «salvgardeze libertatea, patrimoniul lor comun si civilizatia popoarelor lor, fondate pe principiile democratiei, libertatii individuale si suprematiei legii». Si pe aceste principii continua Romania si Statele Unite sa-si bazeze stransul parteneriat strategic bilateral", a subliniat Thompson.

Diplomatul american a precizat ca valorile si principiile "leaga" SUA si Romania de cauza lor comuna si le "lumineaza clar calea". "Le ramanem credinciosi si facand acest lucru, oferim un exemplu altora. Sunt extrem de recunoscator parintilor nostri fondatori pentru curajul moral si viziunea lor. Atunci cand au scris in Preambulul Constitutiei noastre ca vom incerca «sa formam o uniune mai perfecta», ne-au oferit un dar extraordinar: o provocare care sa asigure pentru totdeauna apararea acestui experiment democratic. Ei ne-au insuflat ideea ca trebuie sa ne fim vigilenti si sa ne straduim «sa garantam binecuvantarile libertatii pentru noi si posteritate»", a spus Dean Thompson.

El i-a multumit presedintelui Klaus Iohannis, aflat alaturi de el pe podium, pentru prezenta la receptia de Ziua Americii, subliniind ca pentru el este "o mare onoare" sa reprezinte Statele Unite ale Americii "in fata partenerului si aliatului nostru strategic".

"Fagaduiesc angajamentul nostru deplin fata de aceasta relatie, fata de alti 135 de ani de parteneriat strans si fata de ideile comune pentru care atat de multi au sacrificat atat de multe", a declarat Thompson.
La receptie mai participa premierul interimar Gabriel Oprea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, seful SIE, Mihai-Razvan Ungureanu, seful SRI, Eduard Helvig, si adjunctul sau, generalul Florian Coldea, copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, numerosi ministri si ambasadori, precum si fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.

Romania, un partener al SUA care abordeaza direct si ferm coruptia, crima organizata

Romania este un partener care abordeaza direct si ferm probleme precum coruptia, crima organizata si criminalitatea cibernetica, terorismul la nivel mondial, traficul de persoane si contrabanda cu droguri, a declarat Dean Thompson, evocand faptul ca armata romana e invidiata de multi din regiune.

"Sunt mandru sa reprezint Statele Unite in fata unui partener si aliat care isi demonstreaza taria de caracter depasind dificila mostenire a comunismului si creand institutii care sa asigure dezvoltarea valorilor euro-atlantice ale democratiei, libertatii si statului de drept; un partener care abordeaza direct si ferm probleme precum coruptia, crima organizata, criminalitatea cibernetica, terorismul la nivel mondial, traficul de persoane si contrabanda cu droguri; un partener hotarat sa furnizeze resursele necesare asigurarii securitatii si apararii noastre comune", a declarat, joi, insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, la receptia de Ziua Americii, unde participa si presedintele Klaus Iohannis.

Diplomatul a subliniat, totodata, faptul ca armata romana, "invidiata de multi altii din regiune", este "un partener strategic esential al Statelor Unite".

"Vedem institutii romanesti de aplicare a legii dedicate colaborarii cu noi in lupta impotriva terorismului mondial si criminalitatii organizate. Institutiile judiciare si de stat de drept fac eforturi sa asigure directionarea resurselor cetatenilor romani spre proiectele pentru care acestea au fost alocate, in loc ca ele sa ajunga in buzunarele celor inclinati sa submineze securitatea statului", a spus Thompson.

De asemenea, diplomatul SUA a punctat existenta proiectelor antreprenoriale interesante, pe care Ambasada le-a premiat anul acesta prin programul "Antreprenorul lunii", promovand oameni de afaceri dedicati "care isi asuma riscuri pentru a-si urma visurile, a crea locuri de munca si a genera crestere economica".
"In societatea civila vedem eforturi de a imbratisa diversitatea, atat de tragic distrusa de regimurile din trecut, dar imbratisata de o noua generatie care doreste sa sarbatoreasca acest concept al unei Romanii multi-etnice, cu popoare diverse legate de o mostenire comuna, concept mai important decat oricand acum, cand Romania se confrunta cu realitatile demografice ale viitorului secol", a mai spus insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti.

Iohannis:Romania va continua sa fie acelasi partener de incredere al SUA in misiunile internationale

Romania va continua sa fie acelasi partener de incredere al Statelor Unite in misiunile internationale, a declarat, joi, la receptia de Ziua Americii, presedintele Klaus Iohannis, multumind, totodata, pentru angajamentul ferm si durabil al SUA pentru securitatea Romaniei.

"Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de apartenenta la NATO si statutul de membru al Uniunii Europene, constituie un reper fundamental al politicii noastre externe si de securitate. Parteneriatul Strategic s-a consolidat treptat si reprezinta rezultatul unei colaborari bilaterale fructuoase, care implineste 135 de ani in 2015. Relatia deosebita care exista intre Romania si SUA are o importanta strategica pentru stabilitatea regiunii noastre, mai ales in contextul evolutiilor ingrijoratoare din vecinatatea estica", a afirmat Klaus Iohannis.
Seful statului a multumit "pentru angajamentul ferm si durabil al SUA pentru securitatea Romaniei" si a subliniat ca "Romania va continua sa fie acelasi partener de incredere al Statelor Unite in misiunile internationale, inclusiv in cele care se desfasoara sub egida NATO, dar nu numai".

"Chiar daca dimensiunea de securitate constituie componenta cea mai vizibila a Parteneriatului Strategic, cred cu tarie ca relatiile dintre cele doua state trebuie sa se diversifice la nivelul tuturor domeniilor de cooperare. De altfel, intensificarea colaborarii cu SUA si amplificarea dialogului politic reprezinta un deziderat ferm, care se bucura de sprijinul societatii si al intregii clase politice romanesti", a mai spus Klaus Iohannis.

El si-a exprimat "convingerea ferma" ca 2015 va reprezenta un an de reper pentru relatiile dintre Romania si SUA, in care vor fi valorificate impreuna toate oportunitatile. Klaus Iohannis si-a incheiat discursul cu un citat din pastorul Martin Luther King: "The time is always right to do what is right" (Intotdeauna este timpul potrivit pentru a face ceea ce este potrivit).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri