Liderii PSD au votat azi, in sedinta Comitetului Executiv National (CExN), lista ministrilor Guvernului Dancila, toti apropiatii fostului premier fiind inlaturati si mai multi titulari de portofolii avand probleme penale.

Mai mult de jumatate dintre ministrii fostului Guvern au fost schimbati. Viorica Dancila se va duce in fata Parlamentului cu 16 propuneri noi, 15 de la PSD si unul de la ALDE.

Condus in premiera de o femeie, Guvernul are in componenta cel mai mare numar de doamne, noua, dintre toate cele trei Cabinete propuse de PSD in ultimul an de cand a preluat puterea.

De asemenea si structura noului Cabinet a fost modificata. Astfel, a fost infiintata cea de-a patra functie de vicepremier, Fondurile Europene vor fi gestionate de un ministru plin si nu de unul delegat ca pana acum, iar Ministerul pentru Dialog Social a fost desfiintat, urmand sa fie tranferat la Ministerul Muncii ca secretariat de stat.

Prim-ministrul Viorica Dancila va fi secondata de patru vicepremieri, dintre care doi fara portofoliu. Vor ramane in continuare in aceste functii Paul Stanescu (PSD), totodata si ministru al Dezvoltarii Regionale, si Gratiela Gavrilescu (ALDE), ministru al Mediului.

Locul lui Marcel Ciolacu, cazut in dizgratie dupa ce s-a pozitionat alaturi de Mihai Tudose in recentul conflict din PSD, va fi luat de doi vicepremieri fara portofoliu: fostul ministru al Finantelor din Cabinetul Grindeanu, Viorel Stefan, si fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene in acelasi Guvern, Ana Birchall.

Aceasta din urma va urma sa se ocupe de implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei.

”Avand in vedere faptul ca pentru mine este importanta relansarea dimensiunii europene a guvernarii, dar si implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, am considerat oportun sa modificam structura guvernamentala astfel incat Ministerul Fondurilor Europene devine minister de sine statator si am infiintat un post de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, in special Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii", a explicat premierul desemnat Viorica Dancila.

Ministri cu probleme penale

Asa cum a anuntat liderul PSD inca de saptamana trecuta, criteriile de integritate nu au constituit un filtru pentru ocuparea posturilor de ministri. Asa se face ca Guvernul Dancila are nu mai putin de trei persoane cu probleme penale.

Astfel, liderii PSD l-au votat pe senatorul de Prahova Radu Oprea pentru functia de ministru al Mediului de Afaceri, in locul lui Ilan Laufer. In 2016, Oprea a fost trimis in judecata de procurori pentru evaziune fiscala si complicitate la infractiunea de spalare de bani, prejudiciul produs in acest caz fiind de peste 220.000 de lei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Oprea si Mihail Stefanescu, administratori ai firmelor Urban Electric si ICIM, au ajutat societatile comerciale M. SRL si SSWA SRL, precum si pe reprezentantii legali sau de fapt ai acestora sa deruleze si sa inregistreze operatiuni comerciale nereale, prin punerea la dispozitie de contracte de prestari servicii si lucrari fictive si emiterea de facturi, in baza carora s-au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale fictive.

Un alt viitor ministru cu probleme de integritate este Rovana Plumb, cea care tocmai din aceasta cauza a fost fortata de fostul premier Mihai Tudose sa demisioneze din functie in toamna anului trecut.

Procurorii DNA au solicitat inceperea urmaririi penale pe numele Rovanei Plumb, pe care au acuzat-o de complicitate la abuz in serviciu, in dosarul in care Sevil Shhaideh este urmarita penal pentru trecerea ilegala a unor parti din Insula Belina si din Bratul Pavel din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman.

Camera Deputatilor a respins insa cererea procurorilor, iar Liviu Dragnea a spus azi ca, din moment ce nu exista inculpare, nu exista nici probleme penale.

De asemenea, ministrul Dezvoltarii Regionale si totodata vicepremier, Paul Stanescu, s-ar putea alege, la solicitarea DNA, cu redeschiderea unui dosar penal mai vechi privind finantarea unei echipe de fotbal. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitiei au amanat joi pentru 8 februarie decizia privind cazul Stanescu.

Oamenii lui Tudose, inlaturati din Guvern

Toti ministrii apropiati de fostul prim-ministru Mihai Tudose si cei care l-au criticat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, au fost inlaturati din Guvernul Dancila.
Astfel, Marcel Ciolacu a pierdut functia de vicepremier fara portofoliu, liderul PSD Constanta, Felix Stroe, a ramas fara portofoliul Transporturilor, Marius Nica a demisionat inca de saptamana trecuta de la Fonduri Europene, Lucian Romascanu a fost inlocuit la Cultura cu actorul George Ivascu, iar Gheorghe Simon a pierdut ministerul Economiei in favoarea deputatului PSD de Neamt, Danut Andrusca.

Liderul tineretului PSD, Gabriel Petrea, care a solicitat printr-o scrisoare deschisa, la inceputul lunii ianuarie, democratizarea mecanismului de luare a deciziilor in partid, a ramas si el fara portofoliu. Ministerul pentru Dialog Social, pe care l-a condus atat in Guvernul Grindeanu, cat si in Cabinetul Tudose, a fost desfiintat si transformat in secretariat de stat, urmand a fi condus de purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre.

De asemenea, au fost inlaturati din Guvern si ministrii care s-au remarcat prin gafe sau au iscat diverse scandaluri anul trecut.

In aceasta situatie se afla Liviu Pop, care a fost schimbat de la Ministerul Educatiei cu rectorul Universitatii din Suceava, Valentin Popa, dar si Florian Bodog, inlocuit la Sanatate cu managerul spitalului judetean din Baia Mare, Sorina Pintea. Fiul Sorinei Pintea, in varsta de 24 de ani, se afla in inchisoare, dupa ce a fost condamnat definitiv pentru trafic de droguri de mare risc.

Ministrii Guvernului Dancila vor fi audiati luni dimineata in comisiile de specialitate ale Parlamentului, urmand ca dupa-amiaza Cabinetul sa primeasca votul de investitura.

Lista completa a Guvernului Dancila:

  • Viorica Dancila - prim-ministru (PSD)
  • Paul Stanescu - viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene
  • Gratiela Leocadia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul mediului (ALDE)
  • Viorel Stefan – viceprim-ministru (PSD)
  • Ana Birchall – viceprim-ministru, pentru implementarea parteneriatelor strategice
  • Carmen Daniela Dan - ministrul afacerilor interne (PSD)
  • Teodor - Viorel Melescanu - ministrul afacerilor externe (ALDE)
  • Mihai - Viorel Fifor - ministrul apararii nationale (PSD)
  • Eugen Teodorovici - ministrul finantelor publice (PSD)
  • Tudorel Toader - ministrul justitiei (independent, sustinut de ALDE)
  • Petre Daea - ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale (PSD)
  • Valentin Popa - ministrul educatiei nationale (PSD)
  • Lia - Olguta Vasilescu - ministrul muncii si justitiei sociale (PSD)
  • Danut Andrusca - ministrul economiei (PSD)
  • Anton Anton - ministrul energiei (ALDE)
  • Lucian Sova - ministrul transporturilor (PSD)
  • Radu Oprea - ministrul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat (PSD)
  • Sorina Pintea - ministrul sanatatii (PSD)
  • George Ivascu - ministrul culturii si identitatii nationale (PSD)
  • Ioan Denes - ministrul apelor si padurilor (PSD)
  • Nicolae Burnete - ministrul cercetarii si inovarii (PSD)
  • Bogdan Cojocaru - ministrul comunicatiilor si societatii informationale (PSD)
  • Ioana Bran - ministrul tineretului si sportului (PSD)
  • Bogdan Trif - ministrul turismului (PSD)
  • Natalia Intotero- ministrul pentru romanii de pretutindeni (PSD)
  • Viorel Ilie - ministrul pentru relatia cu Parlamentul (ALDE)
  • Rovana Plumb - ministrul pentru fonduri europene (PSD)
  • Victor Negrescu - ministrul delegat pentru afaceri europene (PSD)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri