PACT pentru Romania considera ca PNDL reprezinta „un instrument de redirectionat fondurile publice catre firmele de casa ale puterii politice", solicitand inchiderea acestui program din 2019 si trecerea integrala a bugetului acestuia in cadrul programelor cu finantare europeana.

„PACT pentru Romania a luat act cu surprindere si profunda indignare de declaratiile doamnei prim-ministru Viorica Dancila privind „viabilitatea” Programului National de Dezvoltare Locala, care, potrivit domniei sale, ar trebui continuat. Intr-un discurs tinut la Asociatia Comunelor, doamna premier l-a laudat pe seful sau politic Liviu Dragnea pentru infiintarea PNDL si a sustinut continuarea acestui program. „Viabilitatea PNDL 1 introdus de domnul Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltarii ne-a dat certitudinea ca acesta trebuie continuat. Este un program de care depind sansele multor localitati. In 2017 s-au semnat pe PNDL 2 ordine de finantare pentru proiecte in valoare de 30 miliarde de lei", le-a transmis aceasta primarilor de comune”, se arata intr-un comunicat transmis de PACT pentru Romania.

Comunicatul aminteste, insa, de numeroase rapoarte, inclusiv din partea Curtii de Conturi a Romaniei, ce a semnalat o serie de nereguli privind etapa procedurala de pregatire a cererii de finantare si documentatia tehnica aferenta, precum: lipsa documentelor justificative / a studiilor tehnice, documentatie tehnica inadecvata/insuficienta, erori in bugetul proiectului (deviz general), lipsa planurilor principale , nerespectarea standardelor de cost, lipsa documentelor privind proprietatea / bunurile imobile, certificat de urbanism (CU) inexistent / expirat / incomplet.

Rapoartele au semnalat si alte nereguli majore privind intregul proces, precum: metodologie neclara de alocare a bugetului pe judete, model neclar de selectie a proiectelor, suprapunere cu alte programe, sistem dual de depunere a cererilor de finantare, calendar de pregatire incompatibil cu programul anual, slaba monitorizare a executiei proiectelor, lipsa monitorizarii in perioada post-executie.

„Totodata, sunt mentionate nereguli cu privire la selectia proiectelor, care se face intr-un mod netransparent si inechitabil, fara a exista o prioritizare a acestora. Un calcul simplu facut la nivelul anului 2015 arata ca presupunand ca bugetul anual pe care PNDL il va avea la dispozitie este similar cu alocarea primita la inceputul anului 2014 (si anume aproximativ 1,5 miliarde RON in total, inclusiv fondurile pentru plata cheltuielilor efectuate in cursul anului anterior), vor fi necesari cel putin 15 ani pentru a finaliza toate proiectele cu contracte de finantare in baza PNDL. Nu in ultimul rand, rapoartele au identificat proiecte depuse in cadrul PNDL ar putea fi finantate din alte surse, mai ales din fonduri structurale puse la dispozitie de Uniunea Europeana, care ar ajuta la cresterea absorbtiei acestor fonduri. Prin PNDL, se irosesc astfel fonduri semnificative de la bugetul de stat pe proiecte care ar fi putut fi implementate cu bani de la Uniunea Europeana, in conditiile in care rata de absorbtie este una neglijabila”, se mai arata in comunicat.

Avand in vedere toate aceste probleme sesizate mai sus, PACT pentru Romania ii adreseaza doamnei prim-ministru urmatoarele intrebari:

  1. Cate proiecte au fost finantate pana acum prin PNDL si in ce zone?
  2. Ce culoare politica aveau primarii din localitatile in care au fost incepute proiecte prin PNDL?
  3. Cate santiere noi au fost incepute in ultimii ani prin PNDL?
  4. In cati ani vor putea fi finalizate toate proiectele incepute prin PNDL?
  5. Care este numarul de proiecte noi finantate fiecare an prin PNDL raportat la numarul de proiecte in continuare?
  6. De ce avem nevoie de un program cu acelasi scop si activitate precum cele finantate din fonduri europene (POR, POIM)?

PACT pentru Romania considera ca PNDL nu reprezinta altceva decat un instrument de redirectionat fondurile publice catre „firmele de casa” ale puterii politice, in speta baronii PSD-ALDE. De aceea, PACT solicita inchiderea acestui program din 2019 si trecerea integrala a bugetului acestuia in cadrul programelor cu finantare europeana.

„Poate ne explica doamna Prim-ministru cate santiere a deschis PNDL-ul, pe ce criterii a acordat banii, in cati ani vor fi incheiate lucrarile incepute si care va fi impactul. Va dau si solutia noastra: inchiderea PNDL cu incepere din 2019 si trecerea integrala a bugetului in cadrul programelor cu finantare europeana — POR, POIM. Acolo sunt criterii de evaluare si selectie, acolo avem monitorizari pe bune, acolo vedem pe ce se duc banii”, a declarat presedintele PACT Sebastian Burduja.

PACT este o platforma civica si politica de centru–dreapta, care incurajeaza implicarea cetatenilor din tara si din diaspora in deciziile comunitatilor lor si promoveaza libertatea economica, dezvoltarea regionala si consolidarea democratiei romanesti in NATO si UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri