Klaus Iohannis a avut un discurs incisiv, miercuri, la prezentarea bilantului activitatii Ministerului Public, atacandu-i pe cei care incearca sa creeze „deliberat” confuzie despre sistemul judiciar din Romania, in incercarea de a obtine un control mai amplu si de a slabi independenta procurorilor, scrie Digi24.

„Romanii nu isi doresc ca infractorii sa faca legea si ca magistratii sa fie subordonati politicului”, a tinut sa precizeze presedintele Romaniei.

Aceasta a mentionat ca Ministerul Public are un rol foarte bine definit in Constitutie, iar procurorul este un aparatori nu numai ale ordinii, ci si al drepturilor civile. „A devenit un obicei in Romania sa se dezbata statutul procurorilor. Este sintetizat foarte bine in Constitutie: ei sunt sub autoritatea ministrului justitiei, in niciun caz in subordinea ministrului justitiei”, a spus Klaus Iohannis, intr-0 aluzie clara la cererea ministrului justitiei de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Tudorel Toader nu a fost prezent miercuri la bilantul Ministerului Public.

„A devenit un obicei in Romania sa se dezbata intens statutul procurorului. In aceste discutii se invoca frecvent articolul din Constitutie care stabileste ca activitatea procurorilor se desfasoara sub autoritatea ministrului justitiei. Vreau sa fiu foarte clar aici: sintagma din Constitutie este «sub autoritatea ministrului justitiei», si in niciun caz «in subordinea ministrului justitiei». Se face in mod deliberat o confuzie intre aceste doua sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decat cel prevazut de Legea Fundamentala. Este doar o incercare de a slabi independenta procurorilor si de a legitima supunerea lor fata de vointa politicului, fapt inacceptabil”, a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca este o discutie falsa cea care acrediteaza ideea ca procurorii sunt inamicii societatii. Iohannis a spus ca demersurile din partea unor indivizi certati cu legea sunt menite sa decredibilizeze justitia. „Acum nu se discuta despre chestiuni de fond, care pot fi in mod cert imbunatatite, ci se incearca intimidarea celor care aplica legea”, a spus presedintele.

Constitutia Romaniei nu da dreptul la liniste al celor care incalca legea, a punctat presedintele.

El a mai spus ca cea mai buna aparare pentru procurori in aceste conditii este standardul inalt de etica si profesionalism. Impartialitatea, integritatea si profesionalismul inseamna corecta instrumentare a dosarelor, cu respectarea drepturilor civile, a spus Iohannis.

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri