Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului privind implementarea programului "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar", act normativ care a fost criticat de opozitie, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost aprobat cu 159 de voturi "pentru", 19 "impotriva" si 80 de abtineri.

Deputatul PSD, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca initiativa vine in sprijinul familiilor si al copiilor.

"Contul Junior se deschide din oficiu pentru toti copiii din Romania. Asta nu inseamna ca vreun parinte este obligat de cineva ca sa depuna suma de 1.200 de lei, la care se adauga un bonus primit de la stat de 600 de lei. Sa imi aratati o banca din Romania care sa dea o prima la depunere de 50%, eu merg acolo si imi pun toti banii si oricare dintre dumneavoastra ati face acelasi lucru. Deja sunt cateva mii de persoane care au inceput sa alimenteze acest cont pentru ca au inteles care sunt beneficiile. Cei care nu vor sa acceseze acest cont nu au niciun fel de problema, niciun fel de obligatie", a explicat Vasilescu.

Ordonanta este sustinuta si de catre ALDE, care o considera benefica, conform declaratiilor lui Stefan Baisanu.

Citeste si:
Orban: Cel mai probabil vom amana dublarea alocatiilor
Ludovic Orban: Cel mai...

Liderul deputatilor USR, Cristina Pruna, a sustinut ca proiectul Guvernului este o "iluzie".

La randul sau, deputatul PNL Dan Valceanu a declarat ca proiectul este "o schema de excrocare a populatiei".

"Sunt convins ca aveti impresia ca avem de-a face cu un alt act de generozitate al Guvernului, care s-a gandit la copiii nostri si doreste sa ii ajute sa isi continue studiile, sa creasca nivelul de trai. Lucrurile nu stau asa. De fapt, este o schema de excrocare a populatiei. Este inadmisibil sa deschizi un cont unei persoane care nu doreste sa deschida un cont, ci pur si simplu cu forta. Este inadmisibil sa propui o schema de acumulare a statului care ia bani de la cetateni si promite dobanda peste 18 ani si este inadmisibil sa propui populatiei o dobanda de 3%, cat timp inflatia este peste 4% in momentul de fata", a sustinut Valceanu.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect legiferarea unui tip special de cont de investitii - Contul individual de economii 'Junior Centenar', titularul contului fiind orice copil care indeplineste cumulativ mai multe conditii.

Citeste si:
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania
PENNY Market incheie anul...

Titularii de cont beneficiaza de o prima de stat in valoare de 600 de lei anual pana la implinirea varstei de 18 ani, cu conditia ca suma depusa in cont in anul respectiv sa fie de minimum 1.200 de lei.

La soldul contului se aplica o rata de dobanda al carei nivel se stabileste la 3% pe an. De acest program vor beneficia si copiii ocrotiti prin serviciile publice si private specializate pentru protectia copilului, depunerea anuala minima de 1.200 de lei fiind efectuata din bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cate posturi din educatie vor fi afectate de OUG privind detasarile