Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, susţine că nu s-a dorit cu adevărat finalizarea dosarului Mineriadei şi pedepsirea vinovaţilor, dar şi-a exprimat încrederea că lucrurile vor intra "pe un făgaş firesc" şi va face tot ceea ce poate din funcţiile publice pe care le deţine pentru ca acest lucru să se întâmple.

"Am o opinie clară, nu s-a dorit finalizarea acestor dosare. Este de domeniul evidenţei, au trecut 31 de ani, dosarele sunt instrumentate, în mare parte există mărturii, există probe, există indicii clare, faptul că nu a fost finalizat, se datorează faptului că nu s-a dorit finalizarea, dar am încredere că lucrurile vor intra pe un făgaş firesc. Noi avem ca obiectiv principal adoptarea legilor justiţiei şi vom încerca să adoptăm o legislaţie cât mai apropiată de reglementările europene, de înaltele standarde în materie de drepturile omului, de justiţie, de la nivel european ", a declarat Orban, la evenimentul de comemorare a victimelor represiunii din iunie 1990 - Mineriada, la troiţa victimelor mineriadelor din Piaţa Universităţii, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă în dosarele Mineriadei sau cel al Revoluţiei sunt de vină procurorii şi dacă aceştia nu ar putea fi traşi la răspundere, acesta a răspuns: "Cu siguranţă pot fi traşi la răspundere".

"În conformitate cu legea, cei care instrumentau dosarul trebuiau să adune toate probele, să finalizeze rechizitoriul, să-l trimită în judecată, dar cu toate datele, cu toate probele. Au fost nişte tergiversări, trageri de timp, tot felul de chichiţe procedurale voite, nu s-a dorit cu adevărat pedepsirea vinovaţilor şi pentru morţii din Revoluţie şi pentru mineriade. Nu s-a dorit şi e un sistem aşa, o mână nevăzută care parcă trage nişte sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovăţii la cel mai înalt nivel şi vinovăţii care nu ţin numai de o persoană, ci de oameni care au acţionat în mod clar, premeditat, împotriva libertăţii, împotriva democraţiei, împotriva vieţii şi a integrităţii fizice a românilor", a susţinut Ludovic Orban.

El a apreciat că nu justiţia în ansamblu este de vină pentru această situaţia, anumite persoane. "Au fost nişte procurori, au fost nişte poliţişti judiciarişti implicaţi în intrumentarea acestor dosare, au fost judecători care au retrimis dosarul, deci, practic, sunt persoane, sunt magistraţi care au resposabilităţi legate de tergiversarea dosarului", a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ludovic Orban a fost prezent în Piața Universității, la cele două mineriade

Orban a afirmat că a fost în Piaţa Universităţii atât pe 21 decembrie 1989, cât şi în 13 şi 14 iunie 1990.

"Eu am fost participant la aceste evenimente şi, într-un fel, am făcut parte dintre aceia împotriva cărora s-a acţionat cu forţe de represiune în mod brutal, nejustificat, fără niciun fel de bază legală şi motivaţie. Voi continua să insist, să susţin, să fac ceea ce pot din funcţiile publice pe care le am ca să se afle adevărul şi să fie pedepsiţi cei vinovaţi ", a mai declarat Orban.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri