Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după vizita la sediul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, că evoluţiile actuale de securitate din vecinătatea directă dovedesc că măsurile luate de Alianţa Nord-Atlantică sunt necesare.

"Evoluţiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-şi îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul alianţei. Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securităţii regiunii Mării Negre", a spus şeful statului.

Iohannis a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică promovează şi asigură apărarea colectivă a statelor membre şi a cetăţenilor lor, apără valorile democratice, facilitează cooperarea şi consultarea între aliaţi pe probleme de apărare şi securitate şi previne conflictele, iar Brigada Multinaţională Sud-Est este parte a acestor demersuri.

"Iată de ce NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condiţiile acutizării riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor la adresa securităţii europene. În ceea ce ne priveşte, România îşi va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică şi eficientă alianţă de apărare colectivă din istorie", a transmis el.

Şeful statului a adăugat că, încă de la începutul primului său mandat, a fost "direct implicat" în efortul naţional pentru consolidarea prezenţei aliate în România şi în regiunea Mării Negre, fiind înregistrate "rezultate remarcabile" din punct de vedere diplomatic şi militar.

El a menţionat că, în 2015, la Bucureşti, s-au înfiinţat Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, "structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare şi apărare pe Flancul estic".

"După anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea, am început un proces amplu şi complex de adaptare politică şi militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări şi de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune. România a fost profund angajată în aceste demersuri. Am continuat prin înfiinţarea aici, la Craiova, a Comandamentului Multinaţional de Brigadă Sud-Est, ca rezultat al deciziei noastre comune şi ferme, ca aliaţi, de a consolida apărarea pe Flancul estic al NATO prin înfiinţarea unei prezenţe aliate avansate adaptate. Această structură, la fel ca şi cele menţionate anterior, şi Comandamentul Multinaţional de Corp, recent înfiinţat la Sibiu, reflectă hotărârea României, a aliaţilor şi a NATO, ca întreg, de a lucra împreună, în solidaritate şi deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul estic, în regiunea Mării Negre şi în spaţiul euroatlantic în ansamblu", a explicat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, la constituirea acestor structuri NATO în România, au fost înregistrate progrese "semnificative" în ceea ce priveşte creşterea capacităţii operaţionale şi interoperabilitatea forţelor ţării noastre cu cele ale aliaţilor.

Preşedintele a vizitat sediul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din Craiova împreună cu ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

Săptămâna trecută, Iohannis a vizitat Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri