Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că, în contextul în care preţurile din piaţă vor continua să scadă, se vor lua măsuri în consecinţă, relatează Agerpres.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze pentru clienţii casnici anunţată ca fiind în vigoare până la 31 martie 2025 va fi prelungită şi în anul 2026.

"Plafoanele la clienţii finali, în acest moment, rămân până la 31 martie 2025. În contextul în care preţurile din piaţă vor continua să scadă, vom lua măsurile în consecinţă. În mod normal, pe preţuri mici nu va fi nevoie de aceste plafoane din martie 2025, facturile românilor n-ar trebui să crească. Mai mult decât atât, Comisia Europeană ne solicită să direcţionăm, practic, mai bine aceste măsuri către consumatorii vulnerabili. Asta au făcut majoritatea statelor europene. România a ales o variantă a acestei paradigme, în care a echivalat nivelul de consum pe gospodărie cu nivelul de venit, dar este o echivalare aproximativă. Asta înseamnă că cei care au un consum lunar, aşa cum bine ştiţi, de sub 100 de kilowaţi-oră plătesc cel mult 0,68 de lei kilowatt-oră, pe când o gospodărie cu peste 300 de kilowaţi-oră consum lunar plăteşte aproape dublu, acel 1,3 lei kilowatt-oră", a declarat Burduja.

Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care se elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi se actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.

Burduja: România, printre țările cu cel mai mic preț la energie

"Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm”, a spus Burduja.

„În paralel, însă prin toate fondurile disponibile: PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferenţe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează şi susţine 5-6-7 mii, poate mai bine, de megawaţi, energie verde solar şi eolian. Aşadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacităţi vor fi puse în funcţiune, românii vor avea facturi tot mai mici", a declarat acesta.

Ministrul a făcut precizările în contextul anunţului despre aprobarea în Guvern a unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care se elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi se actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri