Cristian Rigu ocupa in prezent functia de Country Manager Mazda, marca ce a inregistrat in 2008 pe piata romaneasca o crestere de 147% fata de 2007, la 2.537 de autovehicule.
Nume, Prenume: Rigu, Cristian
Functia: Country Manager Mazda
Varsta: 37 ani
Stare civila: necasatorit

1. Ce studii ati urmat?
Faculatatea de Management Financiar Contabil

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?
Cursurile de Management si Informatica ma atrageau cel mai mult.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut?
Agent de vanzari la o firma din Singapore.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?
Nu cred ca este imperios necesar, insa poate fi foarte eficient. Sunt informatii si cunostinte pe care le acumulezi in activitatea zilnica, fara ca aceste lucruri sa fie scrise in nicio carte. Cred ca cel mai important element tine de momentul in care alegi sa urmezi un MBA, de modul in care iti evaluezi dezvoltarea si evolutia profesionala. Am intalnit oameni cu un simt managerial extraordinar care conduc organizatii de sute de angajati si care nu au urmat si nici nu cred ca au de gand sa urmeze un MBA, insa cunosc persoane pe care MBA-ul le-a ajutat sa se dezvolte foarte mult si destul de rapid. Concluzia mea este ca nu exista solutia cea mai buna, cea mai potrivita pentru toti. Exista numai solutii diferite pentru oameni diferiti si fiecare este dator sa se auto evalueze si sa ia decizia potrivita pentru sine.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs.?
Masinile, muzica si calatoriile.

6. Care este ultima carte citita?
In ultima perioada, citesc aproape numai carti de specialitate, legate de domeniul economic si management.

7. Aveti un film sau un serial preferat?
CSI New York ma incita prin modul in care imbina intuitia, curajul, munca in echipa cu viata personala a personajelor. Cred ca este in acord cu viata reala, chiar daca noi nu vedem intotdeauna toate laturile prezentate de actorii serialului.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul companiei in care activati in acest moment.

Am avut parte de o introducere foarte placuta in organizatia Mazda. Mi-am inceput activitatea aici chiar in perioada sarbatorilor de iarna, iar prima zi de munca a coincis cu petrecerea de Craciun organizata pentru angajati.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

Eram la liceu.

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?
Nu as evita nimic. Consider ca mi-am ales atent parcursul profesional si sunt multumit de cea am realizat pana in acest moment. Stiu ca fara micile ezitari sau greseli, nu as fi reusit sa ajung aici.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?
Sa investeasca! Consider ca orice investitie bine gestionata poate aduce satisfactii majore.

12. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Unul bazat pe comunicare si colaborare, nicidecum unul autoritar. Mazda are in Romania o echipa nu foarte stufoasa, insa foarte valoroasa, iar rezultatele noastre vorbesc de la sine: in 2008 Mazda a comercializat in Romania 2.537 de autovehicule, cu 147% mai mult decat anul precedent.

13. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Instabilitatea sectorului. Nu este niciun secret faptul ca domeniul auto, ca majoritatea domeniilor economice, traverseaza o perioada nu foarte usoara. Estimam ca anul acesta piata auto din Romania va scadea, posibil sub 170.000 de unitati (pentru autovehiculele de import). In ciuda dificultatilor economice pe care le inregistreaza piata, Mazda se dovedeste un brand puternic si stabil, capabil sa faca fata provocarilor.

14. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business?
Nu

15. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?
In general ajung la birou intre 7.30 -7.45 AM. De cele mai multe ori, pe parcursul zilei am fie multe intalniri, fie deplasari in tara pentru a discuta cu partenerii nostri, iar dimineata am nevoie de ceva timp pentru a-mi planifica activitatea si a ma documenta.

16. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Aproximativ 10 ore, insa acest lucru depinde de proiectele derulate. Ca in orice domeniu si organizatie, exista perioade mai liniste si perioade mai aglomerate, in care orele petrecute la birou sunt multe.

17. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?
Nu am un model in afaceri. Incerc sa imi creez propria-mi cale si propriul tipar. Pana in acest moment, observ ca functioneaza.

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs.?

Crearea pana in momentul de fata a doua retele de dealeri. Reteaua de parteneri Mazda este in continua dezvoltare, iar anul acesta vom inaugura inca patru noi showroom-uri, in Arad, Oradea si doua in Bucuresti, numarul punctelor de vanzare Mazda ajungand la 20.

19. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs.?
Pana in acest moment nu am inregistrat vreun esec major.

20. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.
In ordine, acestia sunt: Dinu Patriciu , Viorel Catarama si Silviu Prigoana

21. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Liniile Aeriene Austriece si Tarom sunt companiile cu care obisnuiesc sa calatoresc cel mai mult. Motivul principal este acela ca cele mai frecvente deplasari le fac in Austria, la sediul Mazda CSEE.

22. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?
Ultima vacanta mi-am petrecut-o In Grecia. In general, prefer vacantele in locuri cu clima calda, care iti ofera posibilitatea sa te relaxezi, sa te deplasezi usor si sa iti incarci bateriile.

23. Ce masina conduceti?
In acest moment, conduc o masina de serviciu, Mazda6. Consider ca acest model ma reprezinta cel mai bine. Este o masina eleganta, sportiva si care imi asigura nivelul de confort dorit. Pentru mine, masina este o necesitate, fara de care nu as putea sa imi desfasor activitatea.

24. Unde va vedeti peste cinci ani?
Ocupand functia de Managing Director al viitoarei Companii Nationale de Vanzari ce va fi deschisa in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri