Piata imobiliara a inceput anul in aceeasi agitatie in care l-a incheiat pe 2015. Incertitudinile privind legea darii in plata, continuarea programului Prima Casa sau diferitele mariri de avans aplicate de cateva banci au pus presiune in special pe segmentul rezidential. Ce urmeaza? Afla parerile speakerilor primului panel al conferintei Reconstruct 2016, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Coldwell Banker Affiliates of Romania, Imobiliare.ro si Wienerberger.

"Legea darii in plata a venit ca un cutremur la finalul anilui trecut, in special pentru ca a fost prezentata apocaliptic. Oamenii s-au speriat si s-a creat un soc destul de puternic. Am resimtit direct in numarul de tranzactii pe proiectele pe care le reprezentam, care au inregistrat o scadere abrupta in noiembrie, decembrie si ianuarie. In februarie am vazut o explozie, oamenii s-au speriat si chiar si cei care nu erau hotarati inca, au cumparat, nestiind ce se va intampla. Martie si aprilie au fost doua luni normale, socul psihologic a fost absorbit. Cred ca ar trebui sa tragem concluzii cand vom avea norme de aplicare”, a declarat Gabriel Voicu, director al diviziei New Home Coldwell Banker.

Acesta a subliniat ca programul Prima Casa a fost motorul revenirii pietei imobiliare, acesta fiind si cel mai bun program de creditare, datorita numarului mare de credite acordate (140.000), dar si a ratei de default foarte mica (400 de credite).

Voicu nu se asteapta la o supraoferta pe piata rezidentiala, in conditiile in care nu toate bancile vor creste avansul la creditele ipotecare.

Nici Adrian Erimescu, co-fondator si CEO la imobiliare.ro, nu se asteapta la o supraincalzire a pietei, similara cu 2007. In continuare, ponderea locuintelor noi din total este inca mica in total.

Ahmet Buyukhanli, presedinte Opus Land Development, este de acord cu tendinta clientilor de a face upgrade la o locuinta mai mare, pe masura ce le cresc veniturile, media in Cosmopolis a acestei tendinte fiind la nivelul a 10-15 unitati pe an.

Comportamentul clientului de a se finanta pentru nevoile curente si nu in interes speculativ este un motiv de liniste pentru cei care propovaduiesc supraincalzirea, considera Gabriel Cretu, managing partner si fondator Adwisers.

„Cred ca inca se lucreaza la o strategie privind legea darii in plata. Ma astept la o contractie pe termen scurt, mai ales ca s-a vazut ca unele banci s-au jucat fara o analiza clara, din cresterea avansului inainte de aprobarea legii. Ca fost bancher, pot sa va spun ca nu vor fi multi clienti care sa puna cheile pe masa, in primul rand pentru ca romanii au un atasament foarte mare fata de locuinta lor”, sustine Cretu.

Care sunt perspectivele pietei rezidentiale si cum se schimba comportamentul cumparatorilor?

Ahmet Buyukhanli, presedinte Opus Land Development: Piata rezidentiala este pe un trend pozitiv. O schimbare importanta este ca dezvoltatorii sunt mult mai atenti la ce construiesc si cumparatorii sunt mult mai atenti la ce cumpara.


Gabriel Voicu
, director al diviziei New Home Coldwell Banker: Piata s-a insanatosit, cererea si oferta au crescut, dezvoltatorii vin cu produse adaptate si nu mai cred ca ca se vinde orice. Chiar daca cifrele arata bine, trebuie sa fim precauti, sa nu cadem in aceeasi capcana ca inainte de criza. Consumatorul este din ce in ce mai educat, se documenteaza si cauta informatii.

Adrian Erimescu, co-fondator si CEO la imobiliare.ro: Este important ca fiecare client sa se asigure ca isi permite sa cumpere, apoi urmeaza decizia unde si in ce fel. Orice schimbari in accesul la finantare se resimt in piata, exista incetiniri sau pauze, dar piata nu va sta in loc. In plus, din punct de vedere macroeconomic, Romania sta extrem de bine acum, asa ca suntem intr-o faza foarte sanatoasa.

Gabriel Cretu, managing partner si fondator Adwisers: Sunt mai ponderat din cauza turbulentelor macroeconomice, Romania fiind o tara destul de imprevizibila. Dar sper ca piata va transfera lectiile invatate catre mediul politic, astfel incat sa avem o tara mult mai predictibila.

Sursa foto: Udrescu Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri