Cluj-Napoca va depasi Bucurestiul in ceea ce priveste costul de constructie, precum si cel de vanzare al unei case, iar acest lucru ar trebui sa se intample in cel mult doi ani de zile, sunt de parere specialistii din piata imobiliara, care se asteapta la schimbari importante intr-unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti.

“Tot mai multi dezvoltatori pun accent pe Cluj, oras care a inregistrat o crestere masiva in ceea ce priveste dezvoltarile rezidentiale, de birouri, comerciale sau logistice. In momentul de fata, in Cluj, gasim cele mai scumpe apartamente din Romania, practic costul de constructie al unei case se apropie de nivelul din Bucuresti, in timp ce costul de vanzare al unei case sau proprietati va creste peste nivelul Bucurestiului in cel mult doi ani”, a declarat Adrian Hertz (foto mai jos), proprietar al Hertz Construction & Project Management, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit acestuia, costul unui proiect rezidential variaza in Cluj intre 1.000 – 1.200 de euro pe metru patrat, un pret similar cu cel cerut in Capitala. “Se obseva cresteri importante ale pretului la apartamente in ultimul an, iar in cel mult doi ani va depasi Bucurestiul”, a adaugat acesta.

Conform datelor portalului Imobiliare.ro, Clujul a avut de departe cea mai spectaculoasa evolutie a preturilor apartamentelor, devenind in acest an cel mai scump oras din Romania in ceea ce priveste pretul cerut pentru proprietatile rezidentiale scoase la vanzare, pe ambele segmente - nou si vechi.

“Orasul se afla intr-un boom economic caruia i se alatura un boost de imagine, creandu-se astfel un efect de bogatie ce duce si la scumpirea, de multe ori nefondata, a locuintelor. Oricare ar fi criza de locuinte noi, este atipic pentru o tara care a cunoscut dezvoltarea Romaniei (apropiata de modelul francez cu o capitala puternica si cateva orase secundare de cateva ori mai mici) ca metrul patrat de apartament vechi in Cluj sa fie cotat mai mult decat metrul patrat de apartament nou din Bucuresti. Este adevarat, consumul a crescut foarte mult, angajatii din corporatii si segmentul antreprenorial fiind motorul dezvoltarii Clujului”, sunt de parere oficialii portalului Imobiliare.ro.

(Sursa date: Imobiliare.ro)

In opinia acestora, capitala Ardealului ramane un oras de cinci ori mai mic decat Bucurestiul, iar salariul mediu net este considerabil mai mic comparativ cu Bucuresti.

“Oricat de mare poate fi efectul in consum al unei comunitati IT cu un venit confortabil intr-un oras de talie medie, credem ca ritmul de crestere a preturilor apartamentelor se va potoli si va fi intrecut de cel inregistrat in Bucuresti pe masura ce oferta de locuinte noi, mult mai putin generoasa decat in Bucuresti, va fi satisfacuta de noi dezvoltari”, au mai aratat specialistii Imobiliare.ro.

(Sursa date: Imobiliare.ro)

La randul lor, consultantii de la Coldwell Banker, unul dintre cei mai mari jucatori specializati in zona de proiecte rezidentiale, sustin ca, in ceea ce priveste numarul de cereri, exprimate atat prin lead-uri cat si prin vizionari, a ramas ridicat in Cluj, la un nivel similar cu cel inregistrat in primele luni ale anului.

“Am constatat o scadere a numarului tranzactiilor din Cluj in ultima perioada, o parte a potentialilor cumparatori fiind intr-o stare de expectativa, asteptand solutii mai bune de finantare, dar asta nu schimba cu nimic planurile dezvoltatorilor de a lansa proiecte in Capitala Ardealului. Chiar la finalul lunii mai, un investitor a achizitionat un teren intr-o tranzactie de peste 1,5 milioane de euro si va incepe in luna august un proiect cu aproximativ 100 de apartamente”, a declarat Anamaria Burca, managing partner Coldwell Banker pe zona Transilvania, care sustine ca preturile apartamentelor nu au scazut deocamdata, dar s-a inregistrat o temperare semnificativa a ritmului de crestere inregistrat in ultimele 18 luni, iar in viitorul apropiat nu estimeaza fluctuatii semnificative ale preturile de tranzactionare.

(Sursa date: Imobiliare.ro)

Cemacon: In Cluj si Bucuresti, efervescenta in constructii, ca in 2007

Activitatea din sectorul rezidential din Cluj si Bucuresti, cele mai mari doua orase si economii din Romania, este similara cu ceea ce se intampla in piata in anul 2007, inainte de criza financiara, cand proiecte mari pe piata rezidentiala se aflau in plin proces de dezvoltare.

Acest lucru este observat inclusiv de marii jucatori din piata producatorilor de materiale de constructii, Cemacon, al doilea cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania, sustinand ca asistam la un climat similar cu ce s-a intamplat in acea perioada.

“Climatul in piata este diferit de la o zona la alta. In Cluj si Bucuresti este o efervescenta ca in 2007. In Cluj si in Capitala putem vorbi despre un nou boom in constructii. In celelalte regiuni ale tarii piata a cunoscut o crestere ponderata”, a declarat, intr-un interviu pentru Wall-Street.ro, Liviu Stoleru, directorul general si presedinte CA in cadrul Cemacon.

Potrivit acestuia, piata de zidarie va consemna in acest an o evolutie similara cu ceea ce s-a intamplat si anul trecut la nivel de piata, continuand ritmul de dezvoltare.

“Pe piata de zidarie estimam ca in acest an sa se pastreze ritmul de anul trecut, cand industria de profil a inregistrat o crestere de 10%, cu o crestere mai accentuata pe segmentul de zidarie rosie (caramida – n.red) decat pe zidarie alba (BCA – n.red). Anul trecut, piata de zidarie rosie s-a ridicat la 78 milioane de euro, iar in acest an ar urma sa depaseasca 85 de milioane de euro. (…) Consumul de caramida a crescut. Peste 65% din zona Transilvaniei consuma caramida, in Banat situatia este relativ similara. Sudul si sud-estul sunt regiuni dominate de BCA. Chiar si asa, Bucurestiul este o piata in care predomina caramida”, a mai precizat managerul Cemacon.

Hertz Construction, una dintre cele mai mari firme specializate in servicii de project management la nivel local, a contractat pana in prezent proiecte rezidentiale de peste 10 milioane de euro, atat in Bucuresti, dar si in alte orase importante din tara.

Cum piata da semne de crestere inclusiv in provincie, Hertz Construction a inceput proiectarea unui ansamblu rezidential din Cluj, care urmeaza sa fie dezvoltat in perioada urmatoare. “Este vorba despre un proiect alcatuit din trei blocuri, fiecare dispus pe cate cinci etaje, un proiect estimat la o valoare ce depaseste 3 milioane de euro”, a precizat Adrian Hertz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri