Numarul de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale a scazut in 2016 cu 1,2% fata de anul anterior, pana la 38.653, declinul fiind generat mai ales de reducerea cererii in zona Capitalei, in Moldova si in Muntenia, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

In decembrie, numarul de autorizatii a scazut cu 12,3% fata de decembrie 2015, pana la 2.519. In luna decembrie 2016, autorizatiile au fost eliberate pentru constructia a 6.783 de locuinte, fata de 5.135 de locuinte pentru decembrie 2015, ceea ce inseamna ca s-au acordat mai multe autorizatii pentru constructia de blocuri de locuinte, conform News.ro.

Cele mai multe autorizatii pentru constructia de locuinte, 491, s-au eliberat in decembrie in regiunea Nord-Est, cea mai saraca din tara, care include sase judete din Moldova. Pe urmatoarele locuri se claseaza regiunile Nord-Vest - care cuprinde sase judete din nordul Transilvaniei, inclusiv zona dinamica a Clujului - cu 405 autorizatii eliberate in decembrie, si Sud-Muntenia (350).

”Distributia in profil regional, in luna decembrie 2016 fata de aceeasi luna a anului precedent, evidentiaza o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-161 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-141), Sud-Muntenia (-91) si Vest (-38). Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia (+27 autorizatii), Sud-Est (+23), Centru (+20) si Nord-Vest (+8)”, se arata in comunicatul publicat de Statistica.

Cele mai multe autorizatii pentru cladiri de locuinte s-au eliberat in localitati rurale, cu 64,7% din total. Comparativ cu luna noiembrie 2016, numarul de autorizatii de construire a scazut cu 5,7% in decembrie. In 2016, numarul de autorizatii pentru constructia de locuinte a crescut in regiunile Nord-Vest (+13,5%, la 6.174), Vest (+13,1%, la 4.030) si Centru (+1,1%, la 3.152) si a stagnat in Oltenia, dar a scazut in toate celelalte regiuni.

In 2015, autoritatile au eliberat 39.112 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3,8% fata de anul precedent. In 2015 s-a inregistrat prima crestere a autorizatiilor de constructie pentru cladiri de locuinte dupa 2008, cand piata imobiliara a inregistrat un varf, iar autoritatile au eliberat un numar record pentru Romania, de 61.092 de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale. In perioada 2009-2014, autorizatiile de constructii pentru cladiri de locuinte - care includ atat locuintele unifamiliale, cat si blocurile de apartamente - au scazut cu 38%, arata statisticile oficiale, pe fondul caderii cererii de locuinte din partea populatiei.

Sursa foto: Rfischia | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri