Astfel, din cele 27.273 de locuinte finalizate anul trecut in cele mai mari sapte piete rezidentiale locale, doar 12.417, sau 46%, fiind amplasate in interiorul oraselor, 14.856 (54%) fiind amplasate in localitatile limitrofe. Cele mai disproportionate raporturi se intalnesc in Bucuresti, Timisoara si Sibiu, piete rezidentiale unde numarul locuintelor livrate in localitatile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuintelor predate in interiorul oraselor, arata Coldwell Banker.

Astfel, zonele de vest (Chiajna - Rosu) si de sud (Popesti - Leordeni si Bragadiru) ale Bucurestiului au atras cele mai multe livrari de locuinte dintre localitatile limitrofe Capitalei, fiind urmate de zona de est (Dobroesti si Pantelimon). In Giroc si Dumbravita, localitati amplasate in imediata apropiere a Timisoarei, au fost livrate anul trecut mai multe locuinte comparativ cu cele din interiorul orasului, in timp ce Selimbar si Cisnadie au atras un numar similar de livrari cu cel din Sibiu.

Discrepanta dintre numarul de locuinte finalizate in marile orase si in localitatile limitrofe a fost vizibila si in perioada 2013 - 2015 si se va mentine si in acest an, desi numarul de locuinte livrate in interiorul oraselor este in continua crestere, in contextul dezvoltarii segmentului middle market.

"Dezvoltarea localitatilor limitrofe marilor orase s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass market. Existenta unor parcele mari de teren, la preturi semnificativ mai reduse fata de cele din interiorul oraselor, a permis dezvoltatorilor sa construiasca locuinte pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat si in dezvoltarea segmentului middle market, caracterizat prin amplasament in interiorul oraselor si de regula suprafete mai mari comparativ cu cele ale locuintelor vechi. Desi unii dezvoltatori au construit adevarate mini-orase in localitatile limitrofe, probleme generale de infrastructura continua sa reprezinte principala provocare a dezvoltarii limitrofe din Romania", comenteaza Gabriel Voicu, director New Homes Division in cadrul Coldwell Banker Romania.