In principalele piete rezidentiale din Romania, pragul de 100.000 de euro pentru apartamentele la a caror achizitie este perceput un TVA diferentiat de 5% a dus la o oferta rezidentiala dominata de apartamente cu suprafete mici, care sa se poata incadra in pretul de maximum 450.000 de lei. Pretul creste semnificativ in cazul apartamentelor care costa peste 450.000 de lei, caz in care TVA-ul perceput este de 19%. Bineinteles, majoritatea clientilor, in special tinerii, se indreapta spre apartamente mai ieftine, insa calitatea locuirii este mai scazuta. Care este solutia, in opinia unor jucatori din piata imobiliara?

Potrivit Codului Fiscal actual, la achizitia unei locuinte nou-construite, romanii trebuie sa plateasca TVA. Cumparatorii beneficiaza de o cota redusa de TVA, in valoare de 5% – de care se pot folosi insa o singura data si doar in cazul in care imobilul achizitionat are un pret de pana la 450.000 de lei (adica aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzactiilor, valoarea TVA este de 19%.

locuinte, apartamente, rezidential, adrian erimescu, tva 5%

„O consecinta directa si evidenta a impunerii unui prag financiar pentru aplicabilitatea unei TVA de 5% este aceea ca cea mai mare parte a cererii de locuinte noi din marile orase ale tarii este orientata in momentul de fata spre proprietatile de pana la 100.000 de euro – este vorba despre o pondere de 71% din totalul cautarilor de locuinte noi, potrivit datelor Imobiliare.ro. Faptul ca circa 61% din oferta pe acest segment din aceleasi centre regionale (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara) se incadreaza in pragul de pret mai sus mentionat ilustreaza incercarea dezvoltatorilor de a se adapta acestei limitari a cererii, aspect care insa duce la compromisuri privind calitatea locuirii si dezavantajeaza cumparatorii de trei si patru camere”, apreciaza Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro

Ponderea locuintelor noi cu o suprafata (utila) de pana la 120 de metri patrati este sensibil mai mare in majoritatea oraselor analizate, ajungand la 84% din total, potrivit ofertelor listate pe portal. Acest fapt arata ca exista un segment important de piata – apartamentele noi cu trei si patru camere, mai exact – care are de suferit din pricina impunerii unui prag financiar pentru TVA 5%.

In acest context, un fapt cu un impact potential major pentru rezidentialul romanesc este acela ca reprezentantii statului analizeaza modificarea normelor de aplicare pentru cota de TVA 5%: este vorba, pe de o parte, despre eliminarea pragului financiar de 450.000 de lei pentru achziitia de apartamente noi, iar, pe de alta parte, despre posibilitatea ca un cumparator de apartamente sa beneficieze in mod repetat de aceasta facilitate. Consultati de Imobiliare.ro, o serie de jucatori din piata au spus ca asemenea masuri ar avea un impact pozitiv.

Locuintele mici, o problema la romani

Andreea Comsa, CEO al companiei de consultanta Premier Estate Management, considera ca implementarea TVA 5% pentru achizitia de locuinte noi, asa cum este aplicata in prezent, este limitata si neactuala.

locuinte, apartamente, rezidential, andreea comsa, tva 5%

„Evolutia economiei, cresterea puterii de cumparare, cresterea cererii, cresterea cursului valutar, cresterea costurilor de constructie, in special cu forta de munca, toate acestea au avut drept consecinta cresterea preturilor locuintelor. Rezultatul e ca in Bucuresti, Timisoara, Cluj cumparatorii sunt privati astfel de accesul la locuinte cu trei sau patru camere. Aceasta in conditiile in care suntem pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste calitatea fondului nostru locativ si numarul de camere per locatar”, explica Andreea Comsa.

Antreprenorul timisorean Ovidiu Sandor, dezvoltatorul complexului ISHO din Timisoara (birouri si apartamente), este de parere ca, prin eliminarea pragului de 450.000 de lei pentru aplicarea TVA 5%, Guvernul are ocazia sa ia o masura politica cu caracter social, care va avea ca beneficiu facilitarea accesului la o locuire decenta.

locuinte, apartamente, rezidential, ovidiu sandor, tva 5%

„A avea acces la un apartament cu trei-patru camere pentru o familie cu copii nu este un lux, ci o normalitate. Limita actuala de pret nu corespunde realitatilor din piata. Apartamentele cu trei si patru camere, cu o pozitionare buna in orasele dezvoltate, nu se incadreaza in acest pret din cauza cresterii costurilor de constructie, a materialelor, a fortei de munca. Unii dezvoltatori apeleaza astfel la diverse artificii fiscale pentru a incerca sa se incadreze, iar familiile din orasele mari sunt astfel defavorizate. Prevederile actuale, desi bine intentionate, nu li se adreseaza. Bineinteles, pentru ca este o prevedere fundamental sociala, nu trebuie incurajata achizitia luxului, iar acest lucru se poate limita usor prin suprafata”, spune Ovidiu Sandor, fondator si CEO al companiei Mulberry Development.

Impuls pentru achizitiile de locuinte de tip upgrade

Andreea Comsa puncteaza ca un alt aspect important, cu implicatii sociale majore, este accesul tinerelor familii la a doua locuinta noua. Un scenariu tot mai des intalnit pe piata rezidentiala autohtona este cel al cuplului tanar care achizitioneaza in prima instanta o garsoniera sau un apartament cu doua camere, dar care, peste cativa ani, ajunge, atunci cand apar copiii, sa aiba nevoie de un spatiu locativ mai mare.

„De multe ori, din punct de vedere financiar, ajutorul obtinut prin reducerea TVA este mai important odata cu largirea familiei, insa prevederea actuala vine cu restrictii exact pentru acest scenariu. Romanii, in special generatiile tinere, nu isi mai cumpara o casa pentru o viata, iar evolutia locativa trebuie sa devina parte din normalitate”, afirma Andreea Comsa, CEO al companiei de consultanta Premier Estate Management.

Si Catalin Priscornita, CEO al agentiei clujene Blitz, considera ca un impact mai mare, semnificativ pozitiv pentru piata imobiliara, l-ar avea, dincolo de eliminarea pragului financiar de 450.000 de lei, extinderea aplicabilitatii TVA 5% si pentru cei care au achizitionat deja o locuinta (sau mai multe) beneficiind de aceasta facilitate. „Daca poti sa cumperi mai multe apartamente cu TVA de 5%, deja nu mai e vorba de o masura sociala, ci de o masura pentru publicul larg, care ar dinamiza mult piata imobiliara”, considera Catalin Priscornita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri