Pe parcursul lunii februarie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele (noi si vechi) scoase la vanzare la nivel de tara a continuat sa se majoreze, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro. Indicele realizat de portalul imobiliar a ajuns, luna trecuta, la o valoare de 1.197 de euro pe metru patrat util, cu 2,1% mai mare decat cea valabila la finele lunii ianuarie, respectiv 1.172 de euro pe metru patrat util. Evolutiile din cele sase mari orase monitorizate constant de catre Imobiliare.ro sunt insa diferite. Clujul se mentine pe primul loc in topul celui mai scump metru patrat de locuinta, dar Bucurestiul a consemnat, in februarie, cea mai mare crestere a preturilor.

Patru dintre cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in frunte cu Bucurestiul, au consemnat scumpiri ale pretului mediu solicitat pentru un metru patrat util de apartament in luna februarie, potrivit analizei lunare realizate de catre portalul imobiliar. Spre deosebire de ianuarie, cand tendinta de crestere a preturilor apartamentelor a fost sustinuta (in marile orase) doar de segmentul locuintelor noi, de data aceasta pretul apartamentelor vechi a crescut in toate orasele analizate. Cererea s-a situat la un nivel ridicat in februarie.

Capitala a consemnat, de departe, cea mai mare crestere a preturilor apartamentelor luna trecuta – este vorba despre un plus de 2,8%, de la 1.267 la 1.302 euro pe metru patrat util. Tendinta ascendenta a fost resimtita pe ambele segmente de piata analizate: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 1.187 la 1.204 euro pe metru patrat util), in vreme ce unitatile locative nou-construite s-au scumpit semnificativ, cu 3,5% (de la 1.325 la 1.371 euro pe metru patrat util).

In Brasov, Indicele Imobiliare.ro a inregistrat, per ansamblu, un avans de 0,4% in a doua luna a anului, de la 1.009 la 1.013 euro pe metru patrat util. In vreme ce pretul mediu solicitat pentru apartamentele vechi s-a majorat cu 1% (de la 1.009 la 1.019 euro pe metru patrat util), pretentiile vanzatorilor de locuinte noi s-au redus cu 1,2% fata de ianuarie (de la 1.009 la 997 de euro pe metru patrat util).

Preturi apartamente: Clujul, mai scump ca Bucurestiul la pretul pe metru patrat

In evidenta opozitie cu Bucurestiul, Cluj-Napoca este unul dintre cele doua centre regionale in care asteptarile vanzatorilor s-au diminuat usor (cu 0,2%) pe parcursul lui februarie – de la 1.463 la 1.460 de euro pe metru patrat util. Si aici, cele doua segmente de piata analizate au avut evolutii contrastante: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% (de la 1.500 la 1.515 euro pe metru patrat util), insa cele noi s-au ieftinit cu 1,3% (de la 1.419 la 1.401 euro pe metru patrat util).

Imobiliare.ro, preturi apartamente, locuinte, apartamente vechi, locuinte noi,

In Constanta, apartamentele disponibile spre vanzare s-au scumpit, per ansamblu, cu 1,7%, de la 1.091 la 1.110 euro pe metru patrat util. La fel ca in Bucuresti, majorari de pret au fost consemnate pentru ambele tipuri de locuinte: cele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 1.080 la 1.095 de euro pe metru patrat util), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidentiale cu 2,6% (de la 1.125 la 1.154 de euro pe metru patrat util). Constanta este, astfel, unul dintre cele doua centre regionale in care locuintele noi s-au scumpit in februarie.

In Iasi, Indicele Imobiliare.ro a inregistrat o scadere usoara luna trecuta, respectiv -0,3%, de la 993 la 990 de euro pe metru patrat util. Interesant este insa ca apartamentele vechi s-au apreciat considerabil in perioada analizata, de la 940 la 967 de euro pe metru patrat util (un plus de 2,9%), insa avansul acestora a fost contrabalansat de locuintele nou-construite, care s-au ieftinit cu 2,4% (de la 1.026 la 1.001 euro pe metru patrat util).

In Timisoara, pretentiile vanzatorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,7% pe parcursul lui februarie, de la 1.159 la 1.167 de euro pe metru patrat util. Si pe piata timisoreana se poate observa acelasi contrast intre piata veche si cea noua: daca cea dintai a inregistrat o crestere de 1,6% a valorii medii de listare pentru un apartament (de la 1.152 la 1.170 de euro pe metru patrat util), cea din urma a consemnat o scadere de 2% (de la 1.179 la 1.155 de euro pe metru patrat util).

Sursa foto: Augustin Lazaroiu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri