Tendinta de pe pietele vestice, in care operatorii de spatii de co-working au inceput sa acapareze o cota din ce in ce mai mare din activitatea tranzactionala, a inceput cu adevarat sa se manifeste si in piata birourilor din Bucuresti, potrivit companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Astfel, anul trecut, 21% din spatiile inchiriate pe piata birourilor din Londra au fost preluate de operatori de spatii de co-working, iar in prima jumatate a acestui an, 13,4% din birourile inchiriate in Bucuresti au destinatie spatii de co-working.

Operatorii de spatii de co-working au inchiriat in prima jumatate a acestui an spatii de birouri de aproape 20.000 de metri patrati in cladiri existente sau aflate in dezvoltare in Bucuresti, avand o pondere de 13,4% in volumul total de tranzactii, estimat la aproximativ 150.000 de metri patrati, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

"Miza acestor firme sunt atat liber profestionistii si start-up-urile, cat si companiile care pot si doresc sa le ofere angajatilor posibilitatea de a lucra dintr-un alt birou, situat mai aproape de casa, pentru a reduce din timpul petrecut in trafic. In conditiile in care traficul din Bucuresti continua sa fie un factor major de disconfort, iar presiunea pe atragerea si mentinerea fortei de munca este ridicata, companiile gasesc solutii pentru a-si mentine angajatii eficienti si fericiti", apreciaza Madalina Cojocaru (foto), partner, office agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cei mai activi ocupanti au fost, si in prima jumatate a acestui an, firmele din sectorul Tehnologiei si Telecomunicatiilor, cu o pondere de aproape 31% din totalul tranzactiilor, pe urmatoarea pozitie situandu-se companiile active in sectorul energetic - Petrol si Gaze, cu o cota de piata de 13,5%. Pe pozitia a treia s-au situat operatorii de spatii de co-working, in conditiile in care trei companii noi - Mindspace, Spaces si Rent-a-desk - au decis in prima jumatate a anului sa isi extinda activitatea in Bucuresti.

Cushman & Wakefield: Rata de neocupare la spatii de birouri s-a mentinut sub 8%

Potrivit Cushman & Wakefield Echinox, aproximativ 40% din volumul de tranzactii a fost concentrat in zona de Vest, o activitate semnificativa de inchiriere fiind consemnata si in zonele Centru (19,6%) si Centru Nord (14,4%). Rata de neocupare a spatiilor s-a mentinut sub nivelul de 8%, zonele de birouri cu cele mai putine spatii disponibile fiind Centru - Nord - 3%, CBD (Central Business District) - 4,3% si Vest - 4,5%.

In ceea ce priveste livrarile, in prima jumatate a anului a fost finalizata o singura cladire de birouri, si anume al doilea imobil din cadrul proiectului Globalworth Campus, alte opt proiecte cu o suprafata inchiriabila de peste 150.000 de metri patrati urmand sa fie date in folosinta pana la finalul anului. Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, 70% din spatiile cladirilor care urmeaza sa fie livrate in cea de-a doua jumatate a anului sunt deja inchiriate.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara de pe piata locala, cu activitate in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de spatii de birouri al companiei a inchiriat in ultimele 18 luni spatii cu o suprafata cumulata de aproximativ 100.000 de metri patrati in cladiri din Bucuresti si din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri