Piata de spatii de birouri din Capitala a inregistrat un volum total de tranzactii de inchiriere de 75.300 mp in trimestrul al treilea din 2018, dintre care cererea noua a fost de 20.400 mp. Conform datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International, solicitarile au provenit in mare masura din partea segmentelor de servicii profesionale si IT&C.

"Suprafata totala inchiriata - care include, pe langa inchirierile propriu-zise, renegocierile si prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 73.500 mp, in crestere cu 18% fata de 2017. In schimb, cererea noua a inregistrat valori mai mici, de 20.400 mp, la jumatate fata de nivelul de anul trecut. Pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, in mod clar se observa o temperare a activitatii de inchiriere si o echilibrare a pietei de spatii de birouri", a declarat Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers International Romania.

In primele 9 luni ale anului, cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor care ofera servicii profesionale (26% - inclusiv co-working), urmate indeaproape de companiile de IT&C (25%) si de firme cu profil energetic si industrial (19%).

De asemenea, doar din partea segmentului de co-working a rezultat un procent de 20% din cererea neta, respectiv 10,4% din cererea totala. "Amploarea acestui fenomen, evidentiata de intrarea Mindspace si Spaces pe piata locala, contribuie la senzatia de incetinire a pietei de birouri, intrucat aceasta parte a cererii noi nu este corelata si cu o crestere a ocuparii fortei de munca", a afirmat Sebastian Dragomir, head of office advisory in cadrul Colliers International.

In primele 3 trimestre din 2018, activitatea de inchiriere a fost dominata de zonele centrale (32%), urmata de Centru-Vest (18%) si de Vest (13%). Pe de cealalta parte, zonele din nordul Bucurestiului - Dimitrie Pompeiu, Piata Presei / Expozitiei si Floreasca-Barbu Vacarescu - au fost mai putin cautate (12%, 10%, respectiv 6%).

Oana Badarau, PELI Partners:...
Citeste si: PELI: Trendul tranzactiilor cu cladiri de birouri va continua

In ceea ce priveste chiriile, acestea au ramas in general stabile, desi unele subpiete, precum Floreasca - Barbu Vacarescu, resimt anumite presiuni asupra lor, ca urmare a cererii puternice din partea chiriasilor si a gradului scazut de neocupare. "In mod asemanator, presiuni de scadere asupra chiriilor s-ar putea resimti in viitor si in urma relocarilor tot mai frecvente din cladiri moderne de birouri in altele (stoc competitiv), fenomen ce a crescut in primele trei trimestre din 2018 la un nivel maxim post-criza de 26% din cererea totala", a adaugat Sebastian Dragomir.

Conform raportului Colliers International - Bucharest Office Market Q3 2018 - dupa o crestere modesta a stocului in primul semestrul (33.000 mp), al treilea trimestru a fost mai dinamic, cu 83.000 mp livrati. Ultimele luni ale lui 2018 vor fi la fel de active, cu peste 69.000 mp programati spre livrare, desi o parte din acest stoc ar putea fi amanat pentru 2019.

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu peste 12.000 specialisti care lucreaza in 69 de tari.

CBRE preia administrarea...
Citeste si: CBRE preia in administrare cladirile de birouri dezvoltate de NEPI


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Globalworth: Cladirile de birouri se transforma in spatii culturale