Costul fortei de munca este cu siguranta un element important in decizia companiilor in ceea ce priveste locatia unei viitoare unitati de productie, dar si disponibilitatea fortei de munca, nivelul acesteia de calificare ((in functie, bineinteles, de specificul activitatii companiei) si accesul la pietele de desfacere, care sunt esentiale in procesul de decizie. Cu toate acestea, infrastructura disponibila ramane esentiala pentru strategia de dezvoltarea a noi spatii industriale si logistice, apreciaza Sinziana Pardhan, managing director P3 in Romania.

"Estul tarii are cu siguranta o serie de avantaje, atat din perspectiva costului, cat si a disponibilitatii fortei de munca. In ce masura acestea compenseaza lipsa infrastructurii rutiere, depinde de specificul si nevoile fiecarei companii in parte. Ne asteptam ca Estul tarii va continua tendinta de crestere, pe segmentul logistic si industrial, pe care am observat-o in ultimii 2 ani chiar intr-un ritm mai accelerat. Insa, deocamdata tot vestul tarii continua sa se dezvolte mai rapid, marind ecartul deja destul de mare intre stocul de spatii industriale si logistice din cele doua regiuni", a declarat Sinziana Pardhan (foto).

In opinia sa, "dezvoltarea infrastructurii este un factor esential in modul in care se creaza si se schimba fluxurile logistice, cu un impact direct asupra localizarii hub-urilor de spatii logistice si industriale. Prin urmare, orice strategie de dezvoltare trebuie gandita luand in calcul situatia actuala a infrastructurii si nevoile pe care le genereaza aceasta, dar si impactul si oportunitatile pe care le vor genera viitoarele proiecte de infrastructura, in masura in care exista claritate in acest sens".

Ea adauga ca P3 Logistic Parks continua sa aiba planuri mari de dezvoltare pentru Romania. "Credem in potentialul de crestere al pietei locale si dorim sa crestem businessul P3 in mod sustenabil, atat in Bucuresti, cat si in alte locatii din tara. In Bucuresti ne vom concentra pe extinderea parcului logistic existent la km 13, unde avem potential pentru dezvoltarea a inca 100.000 de mp de spatii si pe dezvoltarea noii locatii P3 Bucharest NW Ring Road, unde putem livra cca 80.000 de mp".

In continuare, "ne uitam cu atentie la toate oportunitatile din piata, atat in ceea ce priveste achizitiile de cladiri existente, cat si dezvoltarea de proiecte noi. Avem o perspectiva pe termen lung asupra pietei si ne alegem cu atentie oportunitatile pe care le analizam. Dorim sa construim un portofoliu de produse prime din punct de vedere al calitatii activelor, locatiilor si chiriasilor, un portofoliu robust care sa fie aliniat cu strategia noastra si sa navigheze cu succes intemperiile ciclurilor economice".

De asemenea, "credem foarte mult in importanta oferirii de servicii complementare pentru chiriasii nostri si angajati lor, servicii care sa faciliteze atragerea si retentia personalului - o problema din ce in ce mai stringenta. De aceea am inceput demersurile pentru construirea in parcul P3 Bucharest A1 a unui complex multifunctional, o premiera pe piata de logistica din Romania".

Sinziana Pardhan arata ca prima faza a proiectului multifunctional va cuprinde un hostel cu o capacitate de 212 persoane si o cantina de 200 locuri. Proiectul are in vedere in fazele viitoare o extindere a capacitatii de cazare si adaugarea de noi servicii pentru chiriasi in functie de solicitarile acestora, incluzand supermarket, centru medical, servicii de curierat, ATM si curatatorie.

P3 Logistic Parks urmareste extinderea si in afara Bucurestiului

"Chiar daca Bucurestiul este si va ramane principalul hub de spatii logistice al tarii, cu siguranta va continua si dezvoltarea de hub-uri regionale asa cum s-a si observat in ultimii ani, Timisoara fiind cel mai bun exemplu. Prin urmare strategia noastra urmareste extinderea si in afara Bucurestiului, in locatii strategice langa marile centre de populatie, cu acces facil catre principalele retele de transport, locatii care sa deserveasca atat piata interna, cat si tarile din jur si cerintele de logistica de tranzit", spune Sinziana Pardhan.

Insa, "dupa cativa ani de crestere accelerata a pietei de spatii logistice, am observat ca 2019 a adus un echilibru mai sanatos intre cerere si oferta. Cererea se bazeaza in continuare pe fundamente solide, solicitarile noi provenind din nevoi reale de crestere ale activitatii companiilor sau relocari din spatii vechi, improprii catre cladiri logistice moderne".

De asemenea, "clientii raman foarte calculati si atenti in luarea deciziilor si nu vedem deloc comportamente speculative. Ne asteptam ca piata sa se stabilizeze si sa ramana la un nivel similar din punct de vedere al cererii si in 2020. Cerera provine din segmente diverse, logistica, retailul si FMCG-ul fiind dominante pe Bucuresti, cu o componenta din ce in ce mai importanta de e-commerce", mai arata CEO-ul P3 logistic Parks Romania.

Dar, desi piata de spatii logistice s-a dublat in ultimii ani, depasind in momentul de fata 4 milioane de metri patrati, conform estimarilor marilor agentii, Romania este inca in urma fata de alte tari din Europa Centrala si de Est in termeni de stoc de metri patrati pe cap de locuitor.

"Acest lucru demonstreaza potentialul de dezvoltare al tarii noastre, atat ca urmare a cresterii cererii interne, cat si pe viitor, prin crearea de huburi care sa deserveasca mai multe tari din regiune. Un factor important il reprezinta si cresterea comertului electronic care, pana in 2022, se estimeaza de catre GPEC ca va avea o pondere de 10% din vanzarile totale. Din moment ce un procent tot mai mare din consum va fi transferat din offline in online, clar se va vedea un impact direct in segmentul logistic din Romania", conchide Sinziana Pardhan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri