De regula, stirile "senzationale" vand cel mai bine, dar nu cred ca in piata imobiliara din Romania mai sunt acelasi conditii precum in perioada 2007-2008, din cauza carora o probusire era iminenta. Avem o piata mult mai stabila, cumparatorii sunt mult mai cumpatati si au limite impuse de BNR care au redus foarte mult exuberanta. Chiar daca la un moment dat am putea discuta de o oarecare "criza", aceasta ar putea sa insemne cel mult o stagnare, spune Razvan Ionescu, marketing director in cadrul dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor.

"Eu inca vad piata imobiliara din Romania in crestere in anii urmatori, in cadrul aceluiasi ciclu economic post-criza. Am intrat intr-o faza de maturitate a pietei, in care asistam atat la cresterea calitatii si volumului ofertei dar si la maturizarea cererii. Cerintele clientilor au devenit mai clare si mai sofisticate, iar perioada de analiza a ofertei inaintea achizitiei a crescut simtitor. Este insa o evolutie normala a pietei, care contrazice cel putin pana in prezent zvonurile alarmiste de la inceputul anului", apreciaza Razvan Ionescu (foto).

In opinia sa, nu exista perspectivele unei noi "prabusiri", in conditiile in care pe piata constructiilor exista, in special, o presiune destul de mare pe costuri. "Costurile de constructii au crescut in ultimii 3 ani cu aproximativ 20% si acest trend nu pare sa incetineasca. Pe langa cresterea costurilor la materialele de constructii, ne confruntam in prezent si cu o presiune majora pe piata muncii, in special in ceea ce priveste disponibilitatea fortei de munca in marile orase. Ma astept ca aceasta crestere a costurilor din ultimii ani sa se reflecte destul de clar in preturile constructiilor noi ce vor fi receptionate in 2020".

Pretul mediu pe mp al apartamentelor ar putea creste cu 10% in 2020

"Nu as fi surprins sa vad anul viitor cresteri ale preturilor medii de vanzare a constructiilor noi de peste 10% fata de 2019 in marile orase. De fapt, noi stim deja ca aceste cresteri de pret exista avand in vedere ca o mare parte a stocului de apartamente ce vor fi finalizate in 2020 a fost deja pre-contractat. Dar, pentru ca asa cum spuneam, piata se maturizeaza, nu toate proeictele imobiliate vor avea succesul garantat (cum poate se intampla in anii premergatori crizei), astfel incat vom vedea si mai clar consolidarea unor lideri incontestabili de piata capabili sa sustina proiecte mari, adaptate cerintelor actuale ale pietei imobiliare", spune Razvan Ionescu.

Prim urmare, "nu stiu cum ar putea sa scada preturile. In momentul in care piata intra intr-o zona de stagnare, cel mai mult de suferit au cei care nu pot oferi un produs care sa raspunda nevoilor pietei in acesl moment, fie care ne referim la preturi, fie la abilitatea de a raspunde nevoilor consumatorilor. Probabil ca victimele unei astfel de stagnari a pietei vor fi acei dezvoltatori, care fie au mizat pe un tun, fac ceva si ies repede, fara sa gandeasca foarte mult la ceea ce are nevoie piata, fie cei care nu dispun de resurse financiare suficiente sa sustina un proiect de dezvoltare imobiliara pe termen mai lung. Dar, nu cred ca putem discuta acum de premisele unei crize pe piata imobiliara", a incheiat Razvan Ionescu.

In primul semestru din 2019, activitatea Impact in a fost dominata de dezvoltarea celor doua proiecte rezidentiale din Bucuresti: Greenfield Residence Baneasa si Luxuria Domenii Residence. Dezvoltatorul a incheiat, de asemenea, perioada mentionata cu venituri din vanzarea de proprietati imobiliare de 79.531 mii lei, in crestere cu 90% fata de semestrul intai din 2018, in timp ce marja EBIT inregistrata in primul semestru a fost de 30%, mai mare cu 141% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Impact Developer & Contractor este o companie listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fiind evaluata, in prezent, la 318 milioane de lei (66,8 milioane de euro), dupa o crestere de 17% in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri