Casa Verde Fotovoltaice, program derulat de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), va fi reluat odata cu 6 noiembrie 2019, de la ora 10:00, moment in care instalatorii validati vor putea sa continue inscrierea persoanelor fizice interesate de instalarea si utilizarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara atat consumului propriu, cat si livrarea surplusului in sistemul energetic national. Finantarea se acorda in procent de pana la 90%, banii obtinuti de la Stat fiind nerambursabili.

Initial, programul Casa Verde Fotovoltaice 2019 a luat startul pe 9 septembrie, insa AFM a fost nevoita sa sisteze inscrierile chiar in ziua urmatoare, in vederea efectuarii unei analize a modului de functionare a acestui proces. Conform declaratiilor AFM, un numar de 13.271 de cereri de finantare prin Casa Verde Fotovoltaice fusesera inscrise deja in aplicatia informatica, la momentul deciziei de oprire a inscrierilor.

Surse apropiate AFM au declarat ca o parte dintre instalatorii validati (lista completa, in link) au profitat de o carenta o modului de functionare a sistemului informatic de inscriere si au depus sute sau mii de dosare in doar cateva ore, desi numarul total al instalatorilor validati nu depaseste 250 de companii.

Totusi, AFM a arata ca toate documentele depuse si inregistrate de catre persoanele fizice la instalatorii validati pana la momentul suspendarii programului Casa Verde Fotovoltaice sunt acceptate ca fiind depuse in termen la data redeschiderii accesului in aplicatie, in vederea analizarii. Alte 20.000 de aplicatii mai pot fi inregistrate dupa reluarea procesului de inscriere insa AFM a limitat numarul de conexiuni la sistemul informatic per instalator validat la cinci calculatoare, au mai aratat sursele citate.

Care sunt pasi pentru obtinerea celor 20.000 lei pentru panouri fotovoltaice

Inscrierile in programul Casa Verde Fotovoltaice reincep, asadar, miercuri 6 noiembrie 2019. Persoanele fizice interesate de instalarea si utilizarea de panouri fotovoltaice vor trebuie sa contacteze pe unul dintre instalatorii validati de AFM si carora sa le ofere urmatoarele documente:

  • actul de identitate al solicitantului;
  • extras de carte funciara din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului constructie pe care se va implementa proiectul;
  • certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de catre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor Publice;
  • certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul.

Cererea de finantare (anexa nr. 3 la ghidul de finantare AFM), va fi completata de catre instalatorul validat. De mentionat ca imobilele care sunt sedii de firma nu sunt eligible in program si toate documentele trebuie solicitate in original.

Bugetul alocat acestui programului Casa Verde Fotovoltaice este de 656 de milioane de lei, potrivit unui unui contract de finantare semnat intre ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, si presedintele AFM, Cornel Brezuica, pe 26 august anul curent. O pondere de 536 de milioane de lei, din suma totala, vine prin Programul Operaţional Regional (POR) si restul 120 de milioane de lei, de la AFM. Cei 656 de milioane de lei vor reprezenta finantari pentru 33.000 de prosumatori (producatori de energie), iar fiecare persoana fizica poate beneficia de un sistem fotovoltaic in valore de cel mult 20.000 lei.

Durata de viata a unui sistem fotovoltaic este de pana la 40 ani, arata P Plus 2002

Pretul energiei electrice s-a majorat in ultimii ani pe fondul lipsei de competitie din piata. In acest context, consumatorii se orienteaza acum spre solutii alternative, cum ar fi sistemele de panouri fotovoltaice.

Acestea se monteaza pe acoperis, fiind cuplate intre ele prin cabluri, care sunt apoi conectate cu un invertor amplasat in casa sau afara. Invertorul transforma curentul continuu in curent alternativ.

"Daca produci 5 kilowati cu ajutorul panourilor fotovoltaice si consumul este de 3 kilowati restul de 2 kilowati se duc automat in retea. Invertorul se leaga la tabloul electric. Distribuitorul contractual de energie este obligat sa iti monteze gratuit contoarul care inregistreaza ce produci si ce consumi. La sfarsitul lunii, cand primesti factura va avea un cost mai mic: ai consumat energie de 100 lei si ai furnizat inapoi de 80 lei, deci platesti 20 lei", explica Dan Tudose, managerul P Plus 2002, unul dintre instalatorii acreditati de AFM.

In opinia sa, sistemele fotovoltaice pentru casa instalate ongrid reprezinta cea mai buna investitie care poate fi facuta de un proprietar de casa, deoarece durata de viata a unui sistem fotovoltaic este intre 25 si 40 de ani. "Deteriorarea este minima (sub 0,6% pe an), deci dupa 25 de ani sistemul produce 80% energie. Panourile pentru o casa se instaleaza in aproximativ doua zile, depinde decat de complexa este lucrarea", mai spune managerul P Plus 2002.

Dan Tudose subliniaza ca atunci cand construiesti o casa, trebuie avute in vedere multe lucruri, iar costul instalatiei de panouri fotovoltaice reprezinta mai putin de 5% din valoarea investitiei in casa. Panourile fotovoltaice asigura proprietarului casei independenta energetica (70-80% din ce consuma vine din panouri) si in plus, este o investitie transmisibila. Daca vinde casa sau o lasa mostenire, urmatorul proprietar se va bucura de instalatia de panouri si de o economie importanta la factura de energie.

Potrivit AFM, programul are ca scop cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Sursa foto: Udo Kroener / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri