Iașiul este un oraș important pe harta României, și implicit, pe lista marilor multinaționale, nu doar datorită universităților, ci și prin prisma istoriei, culturii și oportunităților de dezvoltare. Astfel, de câțiva ani, din punct de vedere al infrastructurii, investițiilor, dar și al companiilor care și-au stabilit sediul aici, Iașiul a trecut printr-o serie de schimbări în bine. Una dintre companiile care pariază pe capitala Moldovei este R&R Premium Development care dezvoltă aici un proiect rezidențial cu 2.000 de apartamente pentru corporatiști.

În 2011, compania a făcut primii pași în piața imobiliară cu două proiecte mai mici, urmate de Sun City, cu un total de 168 de apartamente. Astăzi, dezvoltă Royal Town, un proiect care se adresează unor clienți cu venituri peste media națională și care dispune deja de trei blocuri finalizate și date în folosință și un al patrulea în curs de finalizare.

De altfel, în pofida pandemiei, dezvoltatorul a început construcția pentru încă trei blocuri în Royal Town, în acest an, fiecare cu câte 11 etaje, cu termen de finalizare până la finele lui 2021.

Credem cu tărie că există potențial de a ajunge la nivelul marilor orașe europene prin promovarea și susținerea oamenilor capabili și talentați din domeniul tehnologiei, implicarea tinerilor printr-un ecosistem antreprenorial bine pus la punct, dezvoltarea parcurilor științifice și antreprenoriale, dar și prin promovarea și susținerea investitorilor prin implicarea lor în proiecte mixte pentru dezvoltarea orașului.

Alina Istina (foto), manager de vânzări în cadrul Royal Town

Royal Town

Alina Istina subliniază la categoria avantaje "capacitatea orașului de-a crește enorm în următoarea perioadă" și faptul "oamenii prezintă o deschidere extraordinară să învețe și să construiască".

În opinia sa, oportunitățile se regăsesc în domenii cheie pentru economie, mai ales prin studenții instruiți an de an la universitățile din regiune. Pe de altă parte, cea mai mare slăbiciune a orașului și-a regiunii este dată de lipsa unei autostrăzi care să conecteze și Moldova de restul țării și continentului. Ca amenințare, ea consideră că tot de mai sus ține de capacitatea oamenilor care reprezintă Iași acum, de a se adapta la timp provocărilor acestuia.

Ca să înțelegem de ce Iași prezintă atât de multe oportunități, trebuie să înțelegem evoluția României în ultimii 30 de ani. Dacă în anii ‘90, București a fost centrul de interes pentru marile companii străine, după 2000 dezvoltarea s-a mutat și în orașele regionale. Sigur, nu s-au întâmplat marile transformări peste noapte, cum nici nu e posibil, dar demers cu demers s-a concretizat o creștere a antreprenoriatului românesc și-o consolidare a viziunilor de business. Acum, deja vedem în Iași un pol economic puternic. Sunt companii multinaționale care au venit aici. Sunt mai mulți bani ca niciodată în economia locală și, mai mult decât atât, vorbim de-o generație tânără, care acum se orientează spre oportunități și investiții pentru viitor.

Alina Istina

În opinia sa, a ajutat faptul că firmele străine "au venit cu o cultură organizațională de care noi, românii, aveam nevoie".

Așa că, "se poate spune, ne-am început școala altfel în business. Și prin altfel mă refer la arderea etapelor, cu rapiditatea, și racordarea la tendințele internaționale. Asta ne-a ajutat ca, în prezent, să discutăm cât se poate de serios de extinderea antreprenorilor în alte țări și, de ce nu, să ajungem în deceniul următor să vorbim de pilonii României prin orașele mari, puternice, și nu doar că București unic pilon".

Din perspectiva oportunităților, ea apreciază că piața imobiliară din România rămâne subevaluată și ceea ce va urmă în perioada imediat următoare ar fi o stabilizare a prețurilor. "Nu cred că vor avea loc mari fluctuații din acest punct de vedere. Pe termen mediu și lung, prețurile cu siguranță vor crește pentru că și costul materialelor de construcție, dar și manopera sunt mai ridicate în fiecare an", conchide Alina Istina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri