Sistemele smart de securitate a locuinței încep să devină tot mai populare, dar alegerea soluțiilor nu este o misiune atât de simplă, iar cei interesați trebuie să țină cont de anumite aspecte care țin atât de perimetrele care trebuie securizate, cât și de sistemele alese în sine.

Primul pas înainte de alegerea unui sistem smart de siguranță a locuinței este analizarea punctelor de acces în locație, ne sfătuiesc specialiștii de ASSA ABLOY, furnizor global de soluții de acces. De asemenea, este important de luat în calcul care sunt spațiile în care sunt depozitate bunuri de valoare și vizibilitatea acestora din exterior, dar și evaluarea nivelului de siguranță oferit implicit de sistemele de închidere existente deja pe uși și ferestre.

Estimarea frecvenței cu care locuința va fi expusă nesupravegheat unui potențial atac, respectiv cât timp și cât de des lipsesc proprietarii de acasă și stabilirea unor trasee în locuință (pe unde se intră, unde se ajunge, pe unde se iese), sunt alte aspecte foarte importante de luat în seamă.

În ceea ce privește principalele zone ce trebuie securizate, în cazul apartamentelor de la bloc ușa de la intrare este punctul de acces cel mai des țintit de hoți pentru pătrunderea într-o locuință, fiind urmat îndeaproape de ferestrele ușor accesibile, uitate deschise sau întredeschise.

În cazul caselor cu mai multe uși care dau spre curte ușa cea mai ușor accesibilă din afara proprietății poate fi o țintă sigură. Ferestrele, de asemenea, pot fi un punct vulnerabil.

Camerele de supraveghere de interior la fel de importante precum și cele de exterior

Alte elemente care ar trebui securizate sunt boxa de depozitare a lucrurilor personale sau garajul în care se pot afla bunuri de valoare precum un automobil, biciclete, echipamente și unelte profesionale pentru grădină, sau pur și simplu, obiecte care reprezintă amintiri de familie.

„Chiar și așa, în cazul în care hoții reușesc totuși să pătrundă în locuință, este important să fie supravegheat și interiorul acesteia și asigurate bunurile de valoare din casă”, declară Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY România.

Astfel, pentru securizarea ușilor de acces în locuință, specialiștii recomandă instalarea unui sistem format din încuietoare inteligentă și camere de supraveghere inteligente, în timp ce pentru spațiile de depozitare unul alcătuit din lacăt cu nivel înalt de siguranță și camere de supraveghere smart. Pentru ferestre, propune senzori de mișcare alături de o alarmă inteligentă cu sirenă și, de asemenea, camere de supraveghere smart.

Totodată, monitorizarea locuinței la exterior poate fi făcută cu un sistem CCTV de camere, iar la interior cu camere de supraveghere Wi-Fi inteligente, senzori de mișcare și alarmă smart cu sirenă. Protecția bunurilor de valoare la interior se poate face prin montarea unor seifuri cu amprentă/alarmă, încuietori de dulap inteligente și lacăte cu nivel înalt de siguranță.

„Adiacent acestora, un sistem smart de siguranță a locuinței poate cuprinde și vizoare digitale, sisteme de lumini automatizate, senzori de inundație și detectoare de fum inteligente”, a adăugat Florin Tihulcă.

Securizați rețeaua Wi-Fi la care se va conecta sistemul smart

Potrivit reprezentanților ASSA ABLOY, de multe ori clienții își pun problema siguranței sistemul inteligent din punct de vedere al protecției datelor. Astfel, pentru o funcționare sigură a dispozitivelor smart care necesită conexiune la Internet, utilizatorii ar trebui în primul rând să-și securizeze rețeaua Wi-Fi de acasă sau din locul unde instalează echipamente și la care se conectează cu smartphone-ul pentru a avea acces de la distanță.

Totodată, să folosească un furnizor garantat și echipamente omologate și să seteze o parolă complexă sau autentificare dublu-factor pentru conectarea la această rețea, pe care să o împărtășească doar cu persoanele de încredere sau alți utilizatori agreați ai produselor smart home. Specialiștii în domeniul securității cibernetice pot recomanda și alți pași suplimentari în acest sens, precum instalarea unui program antivirus sau folosirea unei rețele VPN.

Circa 70% din sistemele de siguranță a casei sunt destinate locuințelor noi

ASSA ABLOY România estimează că aproximativ 70% din achizițiile de sisteme smart pentru siguranța casei sunt destinate locuințelor noi, în timp ce restul, de 30%, se adresează locuințelor vechi.

„În contextul în care, de cele mai multe ori, cumpărătorii de sisteme smart de securitate sunt din categoria familiilor tinere, interesate de tehnologie, care tocmai și-au cumpărat o nouă proprietate, numărul achizițiilor de astfel de produse este de două ori mai mare în cazul locuințelor noi”, a mai spus Florin Tihulcă.

De asemenea, reprezentantul companiei a mai subliniat că, atunci când vine vorba de principalele zone geografice în care sunt achiziționate astfel de produse, circa 60% merg către urban, în timp ce 40% ajung în mediul rural. Raportat la principalele orașe din țară unde românii au cele mai securizate locuințe, București conduce în top, urmat de Constanța. Pe locurile următoare de află Brașov și Cluj-Napoca.

Sursa foto: ASSA ABLOY România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri