Au existat discuții ca asigurările împotriva dezastrelor naturale să nu mai fie obligatorii, dar până la urmă au rămas o obligație de care românii trebuie să se achite.

Cum nu au survenit schimbări în această privință, asigurarea obligatorie a locuințelor intră în continuare în prevederile Legii nr. 260/2008, cu modificările și completările ulterioare, care obligă persoanele fizice și juridice, atât de mediul urban cât și cel rural, să își asigure imobilele împotriva dezastrelor naturale.

Cine eliberează asigurările obligatorii și de unde le iau

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) asigurările obligatorii sunt eliberate exclusiv de PAID (Pool-ul Asigurărilor Împotriva Dezastrelor Naturale S.A.), fiind singura entitate care poate elibera Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAD) obligatorie.

Astfel, în cazul de daunelor cauzate de fenomene naturale, proprietarul locuinței asigurate prin PAD va fi despăgubit de către PAID. Pentru cei mai puțin familiarizați cu PAID, este o societate privată care și-a început activitatea la începutul anului 2010, care a fost înființată prin implicarea a 12 companii de asigurare active în România la acea vreme. PAID a fost înființată prin Legii 260/2008, pentru a administra sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe din România.

Prin urmare, pentru a încheia o poliță PAD va trebui să mergeți la următoarele companii de asigurare: ABC Asigurări, Allianz-Țiriac, Asirom, AsitoKapital, BRD Asigurări Generale, City Insurance, Ergo, Euroins, Eurolife FFH, EximAsig, Garanta Asigurări, Generali, Gothaer, Grawe, Groupama, NN, Omniasig, Uniqa.

Puteți aplica online pentru o poliță PAD chiar pe site-ul PAID.

Cine este obligat să încheie o asigurare PAD

Potrivit Ghidului PAD, obligația încheierii contractelor de asigurare a locuinței revine proprietarului acesteia, dar mai sunt și câteva precizări de făcut.

  • Dacă locuința este în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale, această obligație revine persoanelor ori autorităților desemnate să le administreze, în conformitate cu prevederile legii.
  • În cazul în care o locuință face obiectul unui contract de leasing financiar, încheierea contractului de asigurare este în sarcina locatorului.
  • În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, plata primelor de asigurare se face de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială direct în contul PAID în conformitate cu dispozițiile legale.
  • În cazul construcțiilor cu destinație de locuință aflate în coproprietate, se va încheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte. În acest caz, prima de asigurare se va plăti pe fiecare locuință în parte.
  • Pentru condominii se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte.

Atenție! Nerespectarea obligației de asigurare a locuinței împotriva riscurilor de cutremur, alunecări de teren și inundații, manifestate ca fenomene naturale, reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei, în conformitate cu dispozițiile Legii nr.260/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ce tipuri de locuințe și riscuri acoperă asigurarea PAD

Asigurarea obligatorie pentru locuință acoperă toate daunele cauzate de dezastrele naturale. Potrivit legislației în vigoare, prin dezastru natural se înțelege:

  • cutremure;
  • alunecări de teren;
  • inundații.

Foarte important de reținut și este faptul că asigurarea obligatorie emisă de PAID acoperă daunele și la locuințele situate în zonele în care s-au făcut exploatări și prospecțiuni miniere sau petroliere, dar și lucrări edilitare, dar doar în condițiile ca aceste daune să fi fost provocate de riscurile de cutremur, alunecare de teren și/sau inundații, manifestate ca fenomene naturale și nu din alte cauze.

Cât despre tipurile de locuințe pentru care se încheie asigurări obligatorii sunt următoarele:

  • Tip A – construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic;
  • Tip B – construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Trebuie reținut și faptul că NU INTRĂ sub incidența PAD anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței.

Cât costă polițele PAD și sume pot fi despăgubite

Sumele nu sunt deloc descurajante, mai ales că durata de valabilitate a unei polițe PAD este doar de un an. Prețul poliței diferă în funcție de tipul imobilului, așa cum am explicat mai sus.

  • Pentru locuințele de Tip A, prețul este de 10 de euro/an, iar suma maximă de despăgubire este 10.000 de euro;
  • Pentru locuințele de Tip B, tariful este de 20 de euro/an, iar suma maximă de despăgubire este de 20.000 de euro.

Obligatorie, dar nu toți proprietarii de locuințe chiar și-au asigurat locuințele

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie și este recomandat să o faci, iar în unele cazuri nu poți trece peste ea, cum ar fi în cazul contractării unui credit ipotecar sau când trebuie să-ți vinzi casa, dar adevărul este că nu toți proprietarii din locuințe din România au, mai ales că nu

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri