Cei mai mulți dintre românii care cumpără locuințe în marile orașe au nevoie de finanțare, fie că apelează la credite ipotecare sau la rate direct la dezvoltator, în timp ce doar 1 din 3 dispun de resursele financiare pentru a cumpăra cu banii jos, potrivit unui studiu derulat de imobiliare.ro.

Astfel, rezultatele obținute de compania de cercetare Unlock relevă că 60% dintre respondenți au nevoie de un credit, față de doar 32% care dispun de bani-gheață pentru o achiziție, în vreme ce 8% ar fi interesați de sistemul de rate la dezvoltator, se arată într-un comunicat remis redacției.

În ciuda nevoii masive de finanțare existente în piață, Doru Iliescu, General Manager, DSA Advisor, punctează că, în comparație cu sisteme bancare europene mai avansate, unde intermedierea de credite acoperă până la 80% din totalul tranzacțiilor, cel puțin pe segmentul de retail, în România ponderea acestor servicii nu depășește 20%.

Analiza comparativă a mai multor oferte, esențială

Potrivit studiului citat, 81% dintre persoanele interesate de obținerea unui credit intenționează ca, mai înainte de a contracta un împrumut, să compare ofertele mai multor bănci. De menționat ar fi și că, dintre respondenții din această categorie, 64% dispun de un avans de minimum 15% din valoarea proprietății – ceea ce înseamnă că aceștia îndeplinesc condițiile pentru accesarea unui credit ipotecar standard.

În acest context, unul dintre principalele avantaje oferite de colaborarea cu un broker de credite constă în faptul că potențialul cumpărător beneficiază de acces rapid la ofertele mai multor bănci – oferte aparent similare, dar care pot prezenta, printre rânduri, diferențe semnificative (de costuri, dar nu numai).

De luat în calcul este și posibilitatea de a obține condiții de acordare mai avantajoase, special negociate de către un consultant în materie de finanțare. În plus, acesta se va ocupa, în detaliu, de documentația aferentă procesului de creditare, ca și de deplasările la bancă. La toate aceste avantaje se adaugă, desigur, faptul că serviciile unui broker de credite sunt gratuite pentru consumator – retribuirea corespunzătoare a activității întreprinse de către acesta revenind exclusiv instituțiilor finanțatoare partenere.

„Pe lângă eternele suspiciuni privind «clauzele ascunse», în contractele de credit există clauze care trebuie citite și înțelese. Cu toate acestea, sunt puțini acei consumatori care chiar o fac. Din acest motiv este mai sigur să fii asistat de un profesionist în măsură să-ți explice în detaliu toate prevederile contractuale, pentru o mai bună înțelegere a obligațiilor asumate. Mai mult, în prezent, sistemul bancar operează cu anumiți indicatori pe care consumatorii obișnuiți nu îi înțeleg pe deplin – aspecte care, odată ignorate, devin adevărate «capcane» pentru clientul care o pornește din bancă în bancă în căutarea «celei mai bune oferte».”, a declarat, în comunicatul cita, și Răzvan Greciuc, Managing Partner, DSA Advisor

Imobiliare.ro a anunțat lansarea, în colaborare cu DSA Advisor, a serviciului de brokeraj de credite ipotecare, de care vor beneficia, în prima fază utilizatorii din București, urmând ca ulterior să fie extins și în alte orașe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri