E mai ales un vis ce trebuie împlinit în această parte a lumii, în care se află și România: să ai o casă, indiferent dacă ți-o permiți sau nu. Și asta pentru că, în realitate, mulți nu și-o permit. Sau fac alegeri nefericite, întinzându-se mai mult decât le e plapuma.

Dar să vedem întâi nivelul chiriilor în București, pentru a putea să le comparăm apoi cu investiția într-o casă. Abia apoi vei ști dacă poți să faci trecerea de la chiriaș la proprietar, dacă e un moment bun pentru tine, dacă chiar e fezabil.

La o simplă căutare pe un website de profil, vei vedea că a sta cu chirie în București nu e ieftin, dar poate să nu fie nici extrem de scump. Adesea pot apărea și oportunități nesperate, iar munca de căutare (în cazul acesta online, care nu presupune mari eforturi, din moment ce toate anunțurile din online sunt reunite aici) e adesea răsplătită.

Te poți aștepta să găsești un apartament de 2 camere în Berceni la 380 de euro, mobilat și utilat, cu loc de parcare, într-un bloc nou, dar și un apartament de 2 camere, cu terasă, nemobilat, la numai 300 de euro, la Piața Romană.

La Piața Miniș vei găsi garsonieră de închiriat cu 200 de euro, la Baba Novac cu 240 de euro, în Timpuri Noi la 250 de euro, iar la Brâncoveanu la 260 de euro.

Mai pui 100 de euro și-ți poți permite un apartament de 3 camere în Drumul Taberei. Pe de altă parte, la același preț, ba chiar un pic mai mare, 370 de euro, vei găsi o garsonieră de închiriat la Dristor.

Dacă bugetul tău e mai mare, găsești la 650 de euro apartamente de 2 sau 3 camere în Barbu Văcărescu, Dorobanți, Batiștei și lista poate continua.

La Sala Palatului poți închiria apartament cu 4 camere la 1.100 de euro, iar în Dorobanți la 1.800 de euro. Practic, nu există limită superioară, dar puțini se află în această situație fericită.

Revenind la posibilitatea de a deveni proprietar, postură pe care ți-ai dori-o, merită să privești întâi un pic în ansamblu. Și iată cum stau lucrurile. În prezent, creditele pentru achiziționarea unei locuințe reprezintă circa 60% din totalul creditelor acordate populației de întreg sectorul bancar. Cele mai des întâlnite sunt creditele ipotecare, unde imobilul achizionat sau construit garantează creditul contractat, sau cele imobiliare, unde alte imobile sunt utilizate drept garanție.

Dacă acum 10-15 ani, greșeala cea mai frecventă a românilor era contractarea creditelor pentru locuință în altă valută decât cea în care își câștigau veniturile - în perioada 2005-2010 aproximativ 80% dintre creditele pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe -, acum doar 5% din creditele de același tip sunt în valută. Am învățat pe pielea noastră, din experiența crizei financiare de atunci, când moneda națională s-a depreciat accelerat într-un timp scurt.

Cum calculezi ce casă îți permiți

Există însă un lucru pe care nu l-am învățat și informația aceasta ar trebui cunoscută de toți cei care își doresc să devină proprietari. „Ei bine, majoritatea intră în banca și întreabă: care este creditul maxim la care mă încadrez?

Fundamental, întrebarea este greșită! Mai întâi ar trebui să ne întrebăm: câtă casă îmi permit! Deci, care este valoarea maximă a locuinței pe care mi-o permit, având în vedere veniturile familiei.

Răspunsul este următorul: înmulțește veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut.

Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net la nivel național este de 3.400 lei. Practic, aceasta înseamnă că, în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro dacă locuința se cumpără printr-un credit”, a explicat Iancu Guda la Digi24.

În al doilea rând, ține cont de faptul că trebuie să iei în considerare doar veniturile stabile, pe care știi că poți să te bazezi pe termen lung. Sigur, contează și bonusurile, pensia părinților sau cine știe ce alte venituri, dar nu ar trebui să te bazezi pe ele.

Apoi, nu uita că trebuie să ai o rezervă de 10% – 20% sau chiar 30%, poate chiar mai mult, dacă ai mai mult de 2 copii, membri ai familiei cu probleme de sănătate, un job mai riscant sau cu venituri care fluctuează puternic de la o perioadă la alta.

La fel cum înainte de a-ți cumpăra cosmetice, haine, aparatură sau vacanțe te întrebi dacă ți le permiți, mai cu seamă la achiziționarea unei case ar trebui să-ți pui cu toată seriozitatea întrebarea dacă ți-o permiți. În cazul multora dintre noi, a cumpăra o locuință e cea mai mare tranzacție pe care o vom face vreodată. Iar dacă o vom plăti până la pensie, poate și după, cu atât mai mult merită să reflectăm suficient asupra tuturor aspectelor menționate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri