Multe birouri au trecut, în ultimul an și jumătate, printr-un proces de transformare, pentru a se adapta noului context pandemic și a crea un cadru mai adaptat stilului de lucru hibrid.

Această transformare are la bază ideea că modelul de lucru hibrid este cea mai potrivită soluție posibilă în prezent și ar putea fi folosit mulți ani de acum încolo, însă miza companiilor și angajaților pe termen lung este să revină la lucrul de la birou. Coeziunea echipelor, aderența la cultura organizațională, colaborarea dintre angajați și performanțele au nevoie de interacțiuni fizice și de spații adaptate acestora în noua normalitate.

Practic, relațiile offline dintre oameni nu vor dispărea niciodată și nu vor putea fi complet înlocuite de online într-un mod sustenabil. O lume fără relații offline este doar apanajul scriitorilor de SF și așa trebuie să și rămână. În viața de zi cu zi, interacțiunea socială față în față ajută oamenii să păstreze un echilibru psiho-emoțional, iar în viața profesională oferă o fundație pentru colaborare și dezvoltare profesională.

Mai mult, viața profesională trebuie foarte bine separată de cea personală și ultimul an a dovedit cât este de greu să obții acest lucru când casa este și birou câteva zile pe săptămână, iar în biroul de acasă angajații trebuie să se ocupe și de responsabilitățile personale, ceea ce le afectează concentrarea și le îngreunează activitatea profesională.

Privind dintr-o perspectivă mai amplă, generațiile viitorului nu pot construi o carieră de succes strict din spatele unui ecran. Importanța cunoașterii unui om în viața reală este un element esențial în construirea carierei și în dezvoltarea profesională viitoare. Tinerii aflați la început de drum au nevoie să învețe de la profesioniștii cu experiență din jurul lor, ceea ce nu se poate face cu adevărat exclusiv în mediul online. În plus, echipele se formează și se consolidează prin interacțiune, încredere și colaborare și nu puțini sunt cei care și-au schimbat jobul în ultimul an și care simt astăzi că le lipsește apartenența la echipa din care fac parte, tocmai pe fondul sistemului de lucru online sau hibrid.

Iar efectele deconectării echipei se reflectă asupra activității business-urilor. Tot ultimul an este cel mai bun exemplu pentru provocările cu care se luptă companiile în demersul lor de a menține echipele conectate la valorile organizației, loiale brandului și motivate să performeze împreună. Biroul hibrid oferă oamenilor flexibilitate, dar în același timp îndreaptă oamenii către un mod de lucru individual și îngreunează dezvoltarea culturii organizaționale. E nevoie de o echipă pentru proiecte complexe care să susțină evoluția unui business și o astfel de echipă nu poate fi creată de la distanță.

Prin urmare, biroul hibrid atât de necesar astăzi, când companiile și profesioniștii încă navighează printre efectele pandemiei, trebuie să-și continue transformarea pentru a putea asigura un cadru sănătos și sustenabil pentru activitatea angajaților la birou de mâine. Lucru care nu face decât să ridice din nou întrebarea la care mulți manageri caută de un an și jumătate răspuns: Cum vor arăta birourile viitorului?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri