Capitala Culturala Europeana 2007 a adus pe langa o publicitate foarte buna orasului si un numar considerabil de investitori.
Cea mai mare provocare pe care o intampina acesti investitori o prezinta gasirea unui spatiu pentru a-si desfasura activitatea. Fie ca este vorba de de servicii sau productie, numarul redus de spatii comerciale si lipsa halelor ii obliga pe acestia sa gaseasca solutii inedite.

Spatiile consacrate drept birouri se afla in Orasul Vechi, in curti intunecoase, in cladiri foarte vechi si cu acces auto limitat.Gasirea unui birou placut cu parcare si eventual vad pietonal a devenit un lucru tot mai greu de realizat pentru multe companii, anunta reprezentantii companiei Edil Real-Estate.

Aceasta lipsa genereaza preturi exorbitante aflate in zone cu vad pietonal foarte bun, cum ar fi bulevardul Nicolae Balcescu, Piata Mare sau Piata Mica. In orasul Sibiu nu exista nici o cladire de birouri, insa dezvoltatorii promit in viitorul apropiat realizarea acestor gen de proiecte.

Spatiile comerciale inregistreaza o cerere mult mai mare decat oferta, cele mai cautate fiind cele cu vitrina la strada, acces auto pentru marfa si vad pietonal foarte bun. Oferta se concretizeaza in spatii la parterul blocurilor sau cladiri la strada in zone istorice. Pentru firmele prestatoare de servicii sunt preferate Piata Mare si bulevardul Nicolae Balcescu.

Chiriile pentru aceste spatii ajung la sume semnificative, in zona centrala preturile variind intre 30 si 75 euro/mp, in functie de marimea spatiului, perioada de inchiriere, finisaje si pozitionare. In zona semicentrala pretul mediu este de 25 euro/mp iar in zonele cu vad pietonal bun din cartiere intre 5 si 20 euro/mp.

O slaba incercare a dezvoltatorilor de a acoperi cererea se concretizeaza in parterele blocurilor nou construite ce sunt vandute ca spatii comerciale, preturile acestora fiind mult mai mare decat cele ale sectorului rezidential. La vanzare, in zonele centrale spatiile comerciale inregistreaza preturi intre 3000 si 3600 euro/mp. In zonele semicentrale preturile variaza intre 2000 si 2300 euro/mp, iar in zonele circulate din cartiere intre 1200 si 1400 euro/mp. Astfel, pentru un spatiu de aproximativ 50 de mp in centrul orasului investitorii trebuie sa scoata din buzunar pana la 180 000 euro.

Birourile au o oferta si mai redusa decat spatiile comerciale. Zonele centrale ce dispun de locuri de parcare sunt cele preferate, acestea fiind totodata si cele mai rare.

In cartiere spatiile pentru birouri se inchiriaza cu 3-5 euro/mp, in zonele semicentrale pretul acestora variaza intre 5 si 8 euro/mp, iar pentru cele ultracentrale si centrale clientii platesc pana la 10 euro/mp.

La vanzare pretul birourilor este mai redus decat cel al spatiilor comerciale. Acestea se situeaza intre 900 si 1600 EU/mp, un pret apropiat de cel al sectorului rezidential de lux. Firmele mari prefera sa construiasca propriul sediu in loc de a cumpara unul.

Halele comerciale si industriale iau amploare in Sibiu. Majoritatea firmelor prefera sa le construiasca insa exista si investitori care se ocupa cu constructia de hale pentru vanzare sau inchiriere. Zona industriala Vest inregistreaza o crestere rapida. Suprafetele construite de catre dezvoltatori variaza intre 300 si 5 000 mp. Aceste hale se vand cu preturi cuprinse intre 120 si 330 Eu/mp in functie de locatie si suprafata. La inchiriere preturile variaza intre 4 si 8 euro/mp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri