Prețurile solicitate pentru apartamentele noi din București au continuat evoluția crescătoare și în al doilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, așa cum relevă analiza comună Premier Estate Management și Imobiliare.ro.

Potrivit sursei citate, prețurile au crescut semnificativ față de anul trecut, dar acum au intrat într-o perioadă de stagnare, iar în perioada următoare s-ar putea să vedem noi ajustări de prețuri.

Contrar așteptărilor, prețurile pentru apartamentele noi nu sunt în scădere, ci în staționare, comparând evoluția T2 2022 față de T1 2022. Punem acest fapt atât pe seama costurilor de construcție a căror evoluție încă nu s-a stabilizat, cât și a creșterii nivelului de trai pentru mare parte a populației. În ceea ce privește următorul trimestru ne așteptăm la ajustări pentru proiectele localizate în zone mai puțin accesibile”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Andreea Comșa, Managing Director, Premier Estate Management.

„Piața rezidențială este în căutarea unui echilibru și e nevoie de timp pentru ca piața să accepte noua paradigmă în care se află – prețuri mai mari, costul finanțării în creștere pe fondul unei inflații ridicate. Chiar dacă anumite corecții sunt inerente pe termen scurt, în special pe segmentul mass-market, România se află în continuare printre țările cu cele mai accesibile locuințe raportat la puterea de cumpărare. Pe termen mediu și lung, există un singur scenariu posibil – prețurile apartamentelor din marile orașe ale României pot doar să crească”, a declarat și Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.

Retail jobs

Topul scumpirilor în funcție de segmentele de preț

Analiza ia în calcul prețurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 în baza a 7.831 de anunțuri de vânzare listate în Imobiliare.ro.

Mass-market – creștere de 22%

Segmentul de locuințe accesibile (mass-market), cu prețuri cuprinse între 1.250 și 1.600 euro/mp util, a cunoscut cea mai mare creștere în trimestrul II al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și anume 22%. Comparativ cu primul trimestru al acestui an, s-au observat mici corecții pe anumite zone, în medie observându-se totuși o creștere de 5% a prețurilor solicitate.

În sectorul 6 (cu precădere Militari, Drumul Taberei, Apusului) se poate observa o creștere semnificativă de la un an la altul, cuprinsă între 13 și 35% a prețului solicitat.

Citeste si:
80% din romani cumpara apartamente de pana in 80.000 de euro
Premier Estate: 80% din...

Zonele analizate pe acest segment includ Apusului, Berceni, Crângași, Drumul Taberei, Păcii, Pantelimon, Theodor Pallady și Titan.

Segmentul mediu-superior - creștere de 20%

În perioada aprilie-iunie a acestui an, prețurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high (cuprinse între 2.200 și 2.500 euro/mp util) au cunoscut o creștere comparativ cu 2021 de 20% și o stagnare în comparație cu primele 3 luni ale acestui an.

Zonele analizate pe acest segment includ Timpuri Noi, Parcul Carol, Băneasa și Tineretului.

Segmentul de lux - creștere de 20%

În ceea ce privește segmentul de lux – proprietăți cu prețuri ce depășesc 2.900 euro/mp, se constată o apreciere de 20% față de anul trecut și o stagnare în perioada aprilie- iunie față de lunile anterioare.

Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Herăstrău, Kiseleff, Nordului și Romană.

Citeste si:
Cumpărători de locuințe cu pretenții poți găsi și la 100.000 de...
Cumpărători de locuințe cu...

Segmentul mediu - creștere de 10%

În ceea ce privește segmentul de locuințe mediu, cu prețuri solicitate cuprinse între 1.650 și 2.150 euro/mp util, se observă o creștere de 10% în trimestrul II al anului curent față de trimestrul II al anului trecut și o stagnare a prețului fată de începutul acestui an.

Zonele analizate pe acest segment includ Iancului, Mihai Bravu, Eroii Revoluției, Dristor și Bucureștii Noi.

Segmentul premium – Creștere de 10%

Segmentul premium, adică locuințele cu prețuri pe mp util cuprinse între 2.500 și 2.700 Euro, a cunoscut o scumpire de 10% în trimestrul al II-lea al acestui an față de aceeași perioadă a anului 2021 și o stagnare pentru următoarele 3 luni.

Zonele analizate pe acest segment includ Aviației, Dacia, Dorobanți, Eminescu, Floreasca, Universitate și Victoriei.

Citeste si:
Analiză| Prețurile locuințelor: cum au evoluat și ce oraș conduce...
Analiză privind prețurile...

Sursa foto: Premier Estate Management

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F