În condițiile în care activitatea totală de închiriere a crescut cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut, aproximativ jumătate de milion de mp de spații logistice au fost închiriate la nivel de țară în primele șase luni ale acestui an, potrivit raportului de piață Romania Market Outlook 2022, lansat de CBRE România, liderul pieței de consultanță imobiliară.

Cu 483.000 mp în S1 2022, activitatea totală de închiriere este de peste cinci ori mai mare comparativ cu suprafața tranzacționată în primul semestru al anului 2018 și de trei ori mai mare față de prima jumătate a anului 2019. În comparație cu anul record 2020, când aproape 1 mil. mp au fost închiriați, activitatea totală de închiriere din prima jumătate a anului 2022 reprezintă 52% din totalul spațiilor închiriate în anul 2020.

Mai mult, în perioada analizată din 2022, cea mai mare suprafață preînchiriată, de aproape 88.000 mp, a fost în județul Prahova. Pe regiuni, un procent de 60% din totalul suprafetei închiriate a fost semnat în București, urmat de regiunea Sud (22%), Vest/Nord-Vest (16%) și regiunea Centrală a țării (3%).

Stocul național de spații logistice a depășit pragul de 6 milioane mp și va crește în continuare

Potrivit sursei citate, stocul total de spații industriale și logistice din România a depășit 6 mil. mp la sfârșitul primului semestru al anului 2022, fiind adăugați încă 373.000 mp. Bucureștiul este piața lider, cu aproximativ 3 mil. mp de spatii industriale si 48% din suprafața adaugată stocului total (180.000 mp). Capitala este urmată de regiunile Vest/Nord-Vest și Sud, cu 37% din totalul stocului modern.

„Creșterea rapidă a stocului modern, cererea excepțională pentru închiriere menținută de doi ani și jumătate și interesul dezvoltatorilor din logistică de a acoperi noi zone din țară confirmă faptul că piața industrială a României reușește să se alinieze cu piețele mature din Europa Centrală și de Est. Rata scăzută de neocupare și noi proiecte importante aflate în derulare sunt indicatori de continuitate ai aceluiași ritm pe piața industrială”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics în cadrul CBRE România.

Rata de neocupare din sectorul industrial și logistic își menține trendul descendent, atingând o medie de 3,1% în țară și 2,8% în București.

Pe măsură ce segmentul de industrial și logistic continuă să crească, în stocul actual se vor adăuga încă 500.000 mp până la sfârșitul anului 2023. 87% din noile suprafețe vor fi în București și regiunea Vest/Nord-Vest, iar restul de 13% care va fi adăugat stocului modern se va afla în regiunile Centru, Sud și Est/Nord-Est. În plus, încă 1 mil. mp sunt planificați să fie livrați în România, suprafață care ar putea găzdui construcții de diferite dimensiuni cu posibilitate de extindere.

Sursa foto: P3 Logistic Parks

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri