Portofoliul de achizitii din Romania al principalelor fonduri de investitii cu afaceri in imobiliare si retail depaseste doua miliarde euro, cel mai mare investitor strain de pe piata imobiliara romaneasca fiind Immoeast cu proiecte de peste 1,4 miliarde euro, urmat de Europolis, Fabian, Equest.
In portofoliul Immoeast se regasesc 44 de proiecte de retail in Romania, cu o suprafata de 894.000 de metri patrati. Fondul de investitii austriac Immoeast detine in Romania 114 proprietati cu un total de 3,9 milioane de metri patrati si cu o valoare de peste 1,4 miliarde euro. Immoeast a anuntat ca dispune, pana in anul 2010, de un buget de peste 700 milioane euro pentru achizitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca, astfel ca valoarea portofoliului detinut in Romania va creste in urmatorii trei ani la 2,1 miliarde euro.

Directorul general al Immoeast, Karl Petrikovics a spus recent ca Romania va fi cea mai importanta tinta in planurile de extindere a investitiilor programate pentru 2007-2008. "Rata de profit este in continuare destul de mare in tarile Europei Centrale si de Est, iar Romania are cea mai atractiva piata din Uniunea Europeana", a adaugat, citat de NewsIn, directorul Immoeast.

Fondul de investitii Immoeast si dezvoltatorul imobiliar European Future Group (EFG) vor investi 300 de milioane euro pentru constructia a opt pana la zece astfel de centre logistice in Romania, cu o suprafata totala inchiriabila de 400.000-500.000 de metri patrati. Printre cele mai importante proiecte ale Immoeast in Romania sunt parcul de afaceri S-Park, achizitionat in luna iulie pentru 101,5 milioane de euro, Iride Business Park, precum si centrele comerciale Polus Center Cluj si Polus Center Constanta, tranzactie de de milioane euro realizata in luna martie a acestui an.

Un alt jucator important pe piata locala a investitiilor imobiliare este fondul austriac Europolis care a achizitionat, in 2007, cu 90 milioane euro primele doua cladiri de birouri de la Sema Park cu o suprafata de 43.000 metri patrati. Europolis a achizitionat in luna iulie Cefin Logistics Park Arad si a angajat ulterior 210 de milioane euro intr-un proiect comun cu o alta companie, pentru o noua cladire de birouri din Bucuresti. Europolis a intrat pe piata imobiliara din Romania in 2003, odata cu achizitia cladirii de birouri Europehouse, urmata in 2005, de achizitia parcului logistic Cefin.

Conform studiilor companiei imobiliare DTZ Echinoc, fondul Europolis este intre primii trei investitori in unitati de distributie si depozitare din Europa Centrala si de Est, iar portofoliile imobiliare cuprind 35 de proprietati din Romania, Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Croatia, Rusia si Ukraina. Valorile administrate s-au ridicat la circa 1,6 miliarde euro anul trecut si urmeaza sa se dubleze pana in 2009.

Grupul britanic de investitii Equest Balkan Properties (EBP) detine opt proprietati imobiliare in Romania, portofoliul fondului fiind evaluat la circa 160 milioane euro. Equest Balkan Properties a cumparat anul acesta Modul Shopping Center dupa o tranzactie de opt milioane euro. Modul detine un centru de depozitare pentru retaileri care se intinde pe o suprafata de 6.520 metri patrati in Targoviste, iar achizitia s-a realizat prin intermediul subsidiarei romanesti Union Properties.

EBP a mai achizitionat in 2007 pentru 2,75 milioane de euro, 75 % din actiunile Trigon Proprities, unicul asociat al companiei Man Construct-UN-Impex SRL, societate care dezvolta proiectul Europark din Capitala, si promite investitii de 16 milioane euro. Viitoarea parcare supraetajata Europark va avea o suprafata de peste 3.000 metri patrati cu un total de 816 locuri. Parcarea va fi construita in zona Sf. Vineri - Mircea Voda, in colaborare cu Primaria sectorului 3.

Equest Balkan Properties a achizitionat in luna decembrie 2006 parcul comercial Vitantis si doua imobile de birouri in Bucuresti, pentru 33,8 milioane de euro. Tot anul trecut, EBP a preluat centrul comercial Moldova Mall din Iasi pentru 34,5 milioane de euro si a achizitionat o cladire de birouri in Bucuresti pentru 4,75 milioane euro. Compania britanica de investitii imobiliare a finalizat, anul trecut, 11 tranzactii in Romania, Bulgaria si Serbia, iar valoarea totala a investitiilor se ridica la 335 milioane euro. in plus, finalizarea investitiilor anuntate in Romania va duce valoarea proprietatilor detinute de Equest peste pragul de 200 milioane euro.

Fondul britanic de investitii Fabian Romania Property Fund are un portofoliu de noua proprietati imobiliare pe piata locala, care totalizeaza peste 70.000 metri patrati de spatii de birouri in Capitala si 850 de apartamente in Bucuresti si Timisoara. Investitiile Fabian in Romania se ridica la 70 milioane euro.

Fabian a preluat in 2007, contra sumei de 60 milioane euro, imobilul de birouri de clasa A Cubic Centre (44.000 metri patrati) din nordul Bucurestiului dezvoltat de firma Kendama. Fondul de investiti a mai achizitionat anul acesta cladirea de birouri Baneasa Business Centre in urma unei tranzactii de 23,9 milioane euro, cladirea Evocenter pentru 4,9 milioane euro, un imobil de birouri in Bulevardul Dacia pentru opt milioane de euro si 50% dintr-un proiect imobiliar din Timisoara, de 250 de apartamente, in valoare de 4,7 milioane de euro.

Fabian a facut prima achizitie din Bucuresti, in luna decembrie a anului 2005, cand fondul a preluat cladirea Banu Antonache, pentru 12,3 milioane euro. Anul trecut, Fabian a mai achizitionat imobilul de birouri Cascades din Capitala, pentru care a platit 12,2 milioane euro si a incheiat alte doua parteneriate. Pimul, cu dezvoltatori de locuinte, care vizeaza constructia a 635 de apartamente in Capitala, iar partea fondului britanic se ridica la aproape sase milioane euro. Cel de-al doilea parteneriat implica dezvoltarea unui imobil de birouri in zona Barbu Vacarescu, iar contributia Fabian se ridica pana in momentul de fata la 5,3 milioane euro.

Un alt fond care a decis sa investeasca in Romania este reprezentat de britanicii de la Teesland IOG care au cumparat deja de la Cefin Real Estate, cu 70 milioane euro, parcul industrial "A1". Printre investitorii importanti se mai numara si grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay Day care intentioneaza sa investeasca pe piata de real estate din Romania circa 900 milioane de euro in urmatorii ani. Pana in prezent grupul a anuntat investitii de 250 milioane euro in patru centre comerciale din Cluj, Arad, Baia Mare si Satu Mare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri