Compania Dawnay, Day Carpathian PLC, care activeaza pe piata imobiliara, a cumparat cu 9,5 milioane euro un teren de 27.000 de metri patrati in centrul municipiului Satu Mare, unde urmeaza sa construiasca un centru comercial in valoare de 84 milioane de euro, potrivit companiei.

Cumpararea terenului va fi finantata integral de Dawnay, Day Carpathian, din surse proprii. Complexul, care va avea o suprafata totala de 31.000 de metri patrati, va cuprinde magazine si spatii de distractie. Pe langa terenul de 9,5 milioane de euro, investitia initiala se ridica la 64 milioane de euro.

Ridicarea complexului este prevazuta sa dureze 23 de luni, iar dezvoltarea proiectului va fi facuta impreuna cu un partener local, parte a unui joint-venture care poarta numele de Atrium Developments. Dawnay Day a calculat ca datorita randamentului din chirii de 7%, valoarea proiectului in momentul finalizarii va fi de circa 84 de milioane euro.

Presedintele companiei Dawnay, Day Carpathian PLC, Rupert Cottrell, a declarat ca piata de retail din Romania este in plina expansiune, motiv pentru care compania britanica a ales sa investeasca aici. "Prin aceasta investitie ne vom consolida prezenta pe piata romaneasca", a spus Cottrell.

Grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay Day a achizitionat in august un teren la Cluj - pentru 14,3 milioane euro -, unde va dezvolta un centru multifunctional cu o valoare estimata a investitiei de aproximativ 60 milioane de euro. Terenul din Cluj are o suprafata de 19.400 metri patrati, iar proiectul va cuprinde 40.000 metri patrati de complexe comerciale si de recreere, cu 8.000 de metri patrati de spatii de birouri, existand si posibilitatea construirii unui hotel.

Ca si terenul din Satu Mare, terenul din Cluj-Napoca este amplasat central. "Este o tranzactie excelenta pentru Dawnay Day si o ocazie pentru noi sa ne intarim pozitia pe piata cu ajutorul primului dintre proiectele noastre. Credem ca Romania are un potential puternic de dezvoltare si detine un numar destul de mic de proiecte de retail de calitate. Combinatia acestor factori sustine oportunitatile de dezvoltare precum proiectul nostru", declara in august presedintele Dawnay Day Carpathian, Rupert Cottrell.

Compania estima ca lucrarile la complexul din Cluj vor incepe in martie 2008, iar proiectul va fi gata in 18 luni de la aceasta data. Dawnay Day a calculat ca datorita randamentului din chirii de 7%, valoarea proiectului in momentul finalizarii va fi de 111 milioane euro.

Dawnay Day anunta in mai ca intentioneaza sa investeasca pe piata imobiliara din Romania circa 900 milioane de euro in urmatorii ani. Dawnay Day Group a anuntat lansarea oficiala pe piata de real estate din Romania, in urma unei investitii de 246 milioane euro, urmand sa construiasca centre comerciale in Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare sub numele de Atrium Centers.

Dawnay Day Group activeaza de peste 20 de ani in domeniul investitiilor imobiliare private pe piata proprietatilor din Europa Centrala si de Est.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
NEPI anunta cand va inaugura centrul comercial Promenada Sibiu