"Pentru proprietarii de spatii de birouri, pretul platit in contextul economic actual este unul destul de ridicat. Pe langa reducerea chiriilor intre 10-30%, cresterea perioadei de neocupare de la 1-3 luni, cat era media in perioada 2007-2008, la 5-9 luni si peste, in prezent, reprezinta o pierdere financiara la fel de importanta. Desi in anumite cazuri perioada de neocupare se datoreaza practicarii unor chirii peste media pietei, aceasta nu este o cauza generalizata", spun reprezentantii Esop, potrivit NewsIn.

Potrivit acestora, daca ne raportam la o perioada contractuala medie de trei ani, o perioada de neocupare de sase luni implica incasarea de catre dezvoltator a unor venituri cu peste 14% mai reduse, iar in cazul unei perioade de neocupare de noua luni, reducerea veniturilor este de 20%. Cumulat cu scaderile datorate nivelului chiriei, operate in marje cuprinse intre 10-30%, in functie de locatie si tipul de spatiu, cifra de afaceri a dezvoltatorilor imobiliari se confrunta cu posibilitatea diminuarii pe termen scurt (2-3 ani) cu procente intre 24-50.

"Multi proprietari au constientizat riscul implicat de perioadele lungi de neocupare, preferand sa-si solutioneze spatiul printr-o inchiriere cu un discount mai mare decat media pietei la un anumit moment. Intr-o piata pe trend descendent, astfel de decizii s-au dovedit intelepte, pentru ca cel ce aparent a pierdut in ianuarie-februarie 2009, inchiriind cu un euro sub pretul mediu al pietei la momentul respectiv, s-a dovedit un castigator la numai cateva luni dupa aceea, cand chiriile au mai inregistrat scaderi aditionale de 1,5-2,5 euro/mp", a declarat partener Esop, Mirela Raicu.

Conform acesteia, solutia nu a fost insa accesibila tuturor proprietarilor de spatii de birouri, multi dintre acestia avand contractate credite bancare, motiv pentru care reducerea sub un anumit nivel nu este o solutie accesibila deoarece naste complicatii si cresterea costurilor de catre banca finantatoare.

Aceasta exemplifica ca pentru un imobil de 4.000 mp in zona de centru-nord, clasa B+, finalizat in cursul primului trimestru al anului 2009 si estimat initial a se inchiria/pre-inchiria la un nivel de 18 euro/mp, inchirierea sa in august 2009 la 14 euro/mp pe termen de trei ani va aduce dezvoltatorului un venit cu peste 900.000 euro mai redus.

De asemenea, proprietarii de vile cu spatii intre 200-400 mp au avut de pierdut sume cuprinse intre 30.000 - 50.000 euro, luand in calcul o reducere medie de aproximativ 20%, o perioada medie de neocupare de cinci sau sase luni si o perioada de inchiriere de doi ani.