Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara, a anuntat ca renunta la sistemul bazat pe comisioanele duble pentru tranzactiile de vanzare-cumparare incheiate de departamentul de investitii si va percepe comision doar din partea unui singure parti, vanzator sau cumparator.
„Acceptarea comisioanelor de la ambele parti implicate intr-o tranzactie de vanzare-cumparare poate conduce la conflicte de interese puternice. De aceea, atunci cand un agent va fi angajat de proprietarul unei cladiri comerciale pentru a gasi cumparatori, acest lucru ar trebui sa interzica agentului sa perceapa un alt comision din partea cumparatorului”, explica Blake Horsley, coordonatorul departamentului de investitii al Colliers.

Horsley afirma ca sunt cazuri in care un consultant poate reprezenta atat vanzatorul cat si cumparatorul, in exclusivitate, insa in aceste cazuri cei doi clienti trebuie sa ajunga la un acord si sa decida cine va plati comisionul agentului.

„Aceasta practica este una obisnuita in pietele mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Statele Unite si speram ca, odata cu aplicarea ei in Romania, opiniile jucatorilor vestici despre lipsa eticii din piata locala sa se amelioreze”, a adaugat consultantul Colliers.

Anuntul celor de la Colliers se refera doar la tranzactiile de vanzare-cumparare. O propunere similara, dar valabila pentru inchirierile spatiilor de birouri, a fost discutata in cadrul evenimentului Realty Forum, organizat la sfarsitul lunii octombrie. Tim Wilkinson, co-director executiv al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, spunea la acea vreme ca, in piata inchirierilor de birouri, sunt multi agenti care percep comisioane atat de la proprietar, cat si de la chirias, insa aceasta atitudine trebuie sa ramana in trecut.

Din aceasta toamna, Blake Horsley a preluat conducerea departamentului de birouri al Colliers coordonand in acelasi timp si departamentul de investitii al Colliers. Compania a raportat pentru anul 2008 un profit net de 2,7 milioane de euro, in scadere cu 62,3% fata de 2007 si o cifra de afaceri de 17,7 milioane de euro, cu 16,6% mai mica fata de cea din anul precedent.

Citeste si Consultantii imobiliari: Ne vanam unii pe altii. Trebuie sa fim mai transparenti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri