Preturile apartamentelor continua sa scada. Va aduce Prima Casa 3 o schimbare?

Preturile locuintelor noi si vechi din principalele orase ale tarii au scazut cu inca trei procente in luna octombrie, atingand un nou prag minim, se arata intr-o analiza a portalului imobiliare.ro. Singurul factor care ar putea schimba trendul descendent al preturilor este reprezentat de programul Prima Casa 3.

La fel ca si in luna septembrie, preturile apartamentelor din tara au coborat cu inca 3% in octombrie, pana la 1.070 euro/mp util, cu 34 euro/mp mai putin fata de luna precendenta, potrivit portalului imobiliare.ro.

In Bucuresti, preturile locuintelor au scazut cu 1,4% in ultima luna, pana la 1.176 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, atingand un nou prag minim de la inceputul crizei.

“Scaderile lunare de pret, de aproximativ 3%, par sa devina o regula. In prezent, nu exista niciun indiciu in piata care sa sugereze ca reducerile de pret s-ar opri aici. Totusi, un factor extern raportului direct dintre cerere si oferta, ca de exemplu o ridicare a plafonului de garantare a unui eventual program guvernamental Prima Casa 3 ar putea pune capat acestei tendinte”, este de parere Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Scaderi de preturi si in tara

Preturile locuintelor au continuat sa scada si in principalele orase din tara, precum Ploiesti, Brasov, Timisoara si Cluj-Napoca, singura exceptie fiind orasul Constanta, unde preturile au urcat cu 1,1% in luna octombrie.

Astfel, in orasul Ploiesti preturile apartamentelor noi si vechi au coborat cu 3,6% in ultima luna, pana la 920 euro/mp util.

Si in Brasov pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a coborat cu 0,8% in ultima luna, pana la valoarea de 887 euro/mp de suprafata utila. “Intr-un mod surprinzator a evoluat pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene care a urcat in octombrie cu 5,2%, pana la 935 euro/mp. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna octombrie a ajuns la o medie de 885 euro/mp, cu 1% mai putin decat in luna precedenta”, se mai arata in analiza citata.

In Cluj-Napoca, dupa patru luni de crestere consecutiva, preturile apartamentelor au scazut cu 3,3% in octombrie, pana la 1.004 euro/mp util, inregistrand cea mai mare scadere din acest an.

In Timisoara pretul apartamentelor a scazut cu aproape doua procente si jumatate. pana la 802 euro/mp util, ceea ce claseaza in continuare Timisoara pe primul loc in topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente din tara, conform imobiliare.ro.

Citeste si Bruynseels, BCR: Discutam cu Guvernul despre Prima Casa 3


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri