Spălați-vă pe mâini, folosiți masca, păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri față de ceilalți. Recomandările referitoare la protecția față de coronavirus sunt peste tot. Dar nu peste tot riscurile sunt egale: provocările sunt diferite acasă, în transportul public sau în supermarket. Un articol scris de dr. Erin Bromage, de la Universitatea Dartmouth din Massachusetts, a atras atenția în Statele Unite după ce a arătat că zonele cu cel mai mare risc de infectare nu sunt chiar cele la care ne-am fi așteptat, relatează ABC News.

Studiile de caz de la începutul pandemiei de Covid-19 au arătat că principalele surse de infecție în comunitate țin de locul de muncă, transportul public, adunările sociale, restaurante, evenimente în spații închise, ideea fiind că oamenii au petrecut împreună mai mult timp în același spațiu, scrie digi24.

Unde e adevăratul pericol

Activitățile văzute în general ca având un potențial mare de infecție, cum ar fi mersul la supermarket, nu sunt așa de periculoase, dacă petreci puțin timp în magazin, îi eviți pe ceilalți clienți, nu vorbești cu ei, iar magazinul restricționează numărul de persoane ce se pot afla simultan înăuntru.

Însă în cazul în care împărțim cu alte persoane un spațiu închis mic, prost aerisit, și asta pentru o bună bucată de timp, nici distanțarea fizică nu mai este de ajutor.

În acest caz, chiar și o doză mică de virus prezentă în aer poate cauza infecția. Așa se face că până la urmă, răspunsul la întrebarea unde este cel mai probabil loc să te infectezi este, paradoxal, acasă sau în casă sau în orice caz, într-o incintă mică și prost aerisită.

Spațiile largi, deschise sau bine ventilate, pun cele mai puține probleme

Sunt mai sigure, pentru că ventilația sau pur și simplu circulația liberă a aerului poate dilua particulele virale rămase în suspensie. În plus, dacă te afli în permanentă mișcare, afară, timpul de expunere la orice particule virale din atmosferă se reduce.

Însă dacă trebuie să te întâlnești cu alți oameni, trebuie să iei în considerare nivelul de expunere și starea lor de sănătate. Întreabă-ți prietenii sau rudele pe unde au fost, cât de des merg la cumpărături și dacă au stat acasă în izolare, recomandă dr. Henry Raymond, epidemiolog și profesor asociat la Universitatea Rutgers. Dacă știi că prietenul sau ruda are probleme de sănătate sau că are un sistem imunitar slăbit ar trebui să eviți o posibilă expunere a sa la infecție, mai ales că tu poți fi un purtător asimptomatic.

„Nu avem un vaccin, dar avem distanțarea fizică și masca”, spune prof. Raymond.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri