În România au fost confirmate, până acum, 76.355 de infectări cu coronavirus. În total, au murit 3.196 de persoane infectate cu coronavirus. Săptămâna aceasta a debutat cu un număr de 773 de noi cazuri confirmate, din 6.390 de teste, zilele următoare înregistrându-se peste 1.000 de cazuri. Vineri, pe teritoriul României au fost confirmate 1.392 de cazuri noi de COVID-19, în timp de numărul pacienților la secția de terapie intensivă a ajuns la 497. Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babeș", a declarat pentru wall-street.ro că în două trei - săptămâni s-ar putea simți un număr mai mic de cazuri, dar ”nu cu mult mai mic”, asta și pentru că testările sunt în creștere.

”În Spitalul Victor Babeș, plus secția exterioară din Pipera, avem internați 420 de pacienți și față de început de săptămână au început să mai scadă numărul celor internați, însă nu semnificativ. Acest număr coincide și cu păstrarea unui număr absolut constant de noi cazuri depistate, în jur de 1.380-1.400, diferențele de la o zi la altă fiind destul de mici”, a declarat dr. Emilian Imbri.

Medicul spune că nu se poate discuta încă de un platou, dar am ajuns la o perioadă în care se păstrează o cifră relativ constantă. ”Jocurile ca număr sunt foarte mici între zile, deci nesemnificative”, a completat acesta.

Emilian Imbri: Cred că o să înceapă să scadă cifrele, dar nu cu mult

Cu toate acestea, managerul Institutului "Victor Babeș" spune că în două trei săptămâni s-ar putea simți un număr mai mic de cazuri, dar ”nu cu mult mai mic”, asta și pentru că testările sunt în creștere, ca urmare a concediilor și a deplasărilor în interes de serviciu.

Nu se renunță la testări. Testările sunt în creștere, dorința populației de a se testa este în creștere, fie că oamenii doresc să plece în excursii, fie că țările din jurul nostru au început să introducă condiția existenței unui test de coronavirus negativ. Astfel, numărul celor care doresc să se testeze este din ce în ce mai mare pe lângă ceea ce este testat obligatoriu ca urmare a anchetelor epidemiologice.

Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babeș" din București

În afara testărilor în creștere, numărul celor care sunt depistați pozitiv se va menține ridicat și din cauza faptului că oamenii nu se izolează conform recomandărilor și se produce o transmitere comunitară.

”Nu toți se izolează acasă conform recomandărilor și chiar dacă se izolează nu toți respectă sau nu toți au un loc sigur în care să se poată izola și astfel riscă să vină în contact cu cei din apropiere. Aici nu este vorba de rea intenție, pentru că nu vor să își îmbolnăvească familia și cunoscuții, dar anumite persoane nu au condiții de izolare acasă și nici nu vor să se interneze sau să meargă spre locurile pregătite pentru carantină. Deci este vorba și de o transmitere comunitară la nivelul României, o transmitere destul de serioasă”, a mai afirmat Imbri.

Ce alte lucuri ridică semne de îngrijorare în contextul pandemiei

Fiecare moment de relaxare anunțat și efectuat în mod oficial, precum renunțarea la declarația pe proprie răspundere, renunțarea la restricțiile de călătorie între orașe, intrarea în faza de alertă, libertatea de a pleca în concedii sau deschiderea teraselor și a mall-urilor, toate acestea au condus la o ușoară creștere a numărului de îmbolnăviri, ”nu dramatică, ușor de controlat și suportat.”

În ceea ce privește deschiderea anului școlar, aceasta este îngrijorătoare, ” pentru că sigur va fi o creștere, poate o creștere mai mare decât cele succesive prin care am trecut”, a declarat medicul.

Acesta a explicat că se așteapta la un număr mai mare de cazuri pentru că numărul copiilor care vor merge la școală este mult mai mare decât cel al turiștilor de la mare sau de la munte.

”Este vorba de sute de mii de copii care sub o formă sau altă vor întra la școală. Aici este vorba de vectori, toți cei care într-un fel sau altul duc virusul și îl transmit mai departe se numesc vectori, iar acești copii vor deveni câte un vector. Bineînțeles, nu toți copiii se îmbolnăvesc, nu toți vor avea virusul”, a precizat dr. Imbri.

Nu este obligatoriu ca începutul școlii să însemne dezastru în țară

Totodată, cei mai afectați vor fi adulții care vor lua virusul de la cei mici, iar teama medicilor stă în răspunsul pe care îl vor avea persoanele în vârstă, bunicii, care vor intra în contact cu elevii. ”Aceste persoane mai au și alte afecțiuni și vor dezvolta infecția și s-ar putea face complicații de care nouă ne este teamă și ar putea avea o evoluție destul de neplăcută”, a mai spus medicul.

În acest context, medicul avertizează că nimeni nu este obligat să fugă cu copiii în brațe toată ziua sau să se întâlnească cu ei zi de zi, exceptând cazurile în care bunicii trebuie să îi îngrijească pe cei mici atunci când vin de la școlă. ”Dar dacă poartă mască și sunt prudenți nu se vor îmbolnăvi”, explică dr. Imbri.

Cu toate acestea, managerul de la Victor Baveș spune că școala trebuie să înceapă, pentru că ”nu se poate să stăm toată viața sub pământ”.

Practic, riscul de a ne îmbolnăvi este mai mic acum, pentru că am beneficiat de șase luni de zile în care doctorii și-au bătut gura și au devenit de-a dreptul enervanți și antipatici, de cât au repetat ce ar trebui să facem că să nu ne îmbolnăvim. Lumea e satulă, știe deja că trebuie să se ferească depinde de fiecare dacă dorește să o facă.

Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babeș" din București

Medicul atrage atenția că ”nu este obligatoriu ca începutul școlii să însemne și dezastru în țară. Cred că 70% din populația României păstrează reguli de igienă cum nu au păstrat în viața lor. Și atunci mai avem un beneficiu. Lăsând la o parte riscul de a te infecta cu coronavirus, dar nici hepatita nu se va mai transmite, nici bolile diareice nu se vor mai transmite la fel de ușor, poate gripa sezonieră care o să urmeze va fi mai puțin liberă să cicule de la unul la altul dacă persoanele vor purta masca și se vor spăla pe mâini.

Întrebat dacă autoritățile ar trebui să ia în calcul alte restricții, dr. Imbri spune că aceste noi interziceri ar trebui să apară doar în caz de forță majoră. Acesta este de părere că rezultatul final stă în ceea ce înțelege omul că ar avea dreptul să facă.

”Cine să mai vină să încerce să te opească dacă tu nu ai noțiunea de protejare a comunității în care trăiești, dacă nu ai noțiunea de sănătatea populației sau noțiunea de responsabilitatea pe care o ai față de concetățeni. Și atunci vor fi și surprize, dar nu atât de mari. Deci nu cred că mai trebuie luate alte măsuri de restictie, lumea s-a săturat”, a conchis acesta.

Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri