Cea mai recentă raportare a autorităților încearcă să ne păcălească cu o scădere a numărului de cazuri. Însă situația epidemiologică a României demontează mitul scăderii, cadrele medicale avertizând asupra unui platou pe care îl traversăm. ”Ceea ce mă îngrijorează este vârsta pacienților care ajung în ATI”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, pentru wall-street.ro.

”Să nu ne păcălească cifrele din weekend. Traversăm o zonă de platou. Tot ceea ce sper în momentul de față este să nu ajungem la peste 1.500 de cazuri. Dar nu cred că vom fi martorii unei asemenea evoluții”, a mărturisit Mahler, într-un interviu wall-street.ro.

Întrebată care este motivul pentru care consideră că numărul cazurilor nu va atinge un apogeu de 1.500, Beatrice Mahler a menționat că oamenii au început să conștientizeze, din ce în ce mai mult, nevoia acută a respectării regulilor.

”Totuși, ar trebui să testăm mai mult. Avem încă focare care apar la locurile de muncă ale oamenilor. Rata de testare mărită ne va ajuta să limităm mai mult explozia focarelor”, a mai spus Mahler.

Aproximativ 500 de pacienți în ATI

Cadrele medicale, dar și autoritățile avertizează asupra ocupării rapide a paturilor din secțiile de Terapie Intensivă. Chiar și Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat, pentru wall-street.ro, că ocuparea pe de-a-ntregul a secțiilor de ATI va reprezenta colapsul sistemului de sănătate românesc.

Vezi mai multe în: INTERVIU Alexandru Rafila: Momentul critic va fi ocuparea pe de-a-ntregul a secțiilor ATI

Ceea ce Beatrice Mahler menționează este faptul că nu numai numărul mare al pacienților care fac forme severe este îngrijorător, ci și vârsta acestora, care este în afara intervalului de referință de risc, 65-80 de ani.

”Aproape 500 de pacienți internați la ATI este un număr îngrijorător, chiar dacă încă mai avem paturi disponibile pe secție. Însă trebuie văzut care este ponderea pacienților cu forme severe în fiecare unitate spitalicească. În Marius Nasta, spre exemplu, 40% dintre cei internați fac forme grave ale bolii. Dar nici măcar asta nu e atât de îngrijorător. Ceea ce mă sperie pe mine este vârsta celor care fac forme severe. Cei care ajung în ATI au maximum 60 de ani, sunt oameni relativ tineri, care ar putea și care ar trebui să facă față bolii”, a explicat Mahler.

Școala va fi o provocare

Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” speră ca luna septembrie să aducă o scădere a numărului de cazuri, iar România să raporteze, zilnic, până într-o mie de infectări.

Nu putem să sperăm să nu mai avem niciun caz. Acest lucru e imposibil. Dar putem spera la un echilibru.

Cât despre debutul școlii, comparativ cu desfășurarea alegerilor electorale, Mahler spune că școala va fi cu adevărat o provocare. Însă, în ambele, situații, viața noastră trebuie să continue.

Citește și: Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov: Nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România

”Școala va fi o provocare. Însă e bine că începe, școala trebuie să înceapă. Riscurile pe care le împiedică statul acasă sunt mai mici decât cele dezvoltate de mersul la școală. În plus, trebuie să ne gândim că viața noastră trebuie să continue, respectând normele de protecție. Nu ne putem opri aici. În acest sens, evenimentele organizate conform recomandărilor epidemiologice, se pot desfășura în parametrii normali, cum ar fi alegerile. Nu trebuie să ne gândim că un eveniment cu o mai mare amploare trebuie, în mod automat, să genereze o creștere a numărului de cazuri noi”, a conchis Beatrice Mahler.

Vezi și: Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Aglomerația crește riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri