Deși la Paște credeam că vom scăpa de coronavirus până la Crăciun, iată-ne ajunși în Ajunul Crăciunului, cu peste 600.000 de cazuri de coronavirus în total, în România. Autoritățile anunță o diminuare a răspândirii virusului în țară, însă cu toate acestea, atenționează asupra respectării regulilor de protecție. Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofzitiologie ”Marius Nasta”, a declarat că este încrezătoare că acestea vor fi „ultimele sărbători petrecute la distanță de anumite rude sau prieteni”:

În miros de cozonaci și cu câteva ore înainte să vină Moș Crăciun, dr. Mahler ne amintește cele două motive pentru care trebuie să fim optimiști:

”Am toată încrederea că românii au înțeles că trebuie să respecte regulile și să nu facă reunini familiale extinse. Trebuie să ne amintim că avem două motive încurajatoare, care ne spun că lucrurile merg într-o direcție pozitivă. Pe de o parte, scade numărul infectărilor raportate zilnic, iar pe de altă parte, vor sosi primele doze de vaccin anti-COVID în România”, a declarat dr. Mahler, pentru wall-street.ro.

Având în vedere aceste considerente, dar și respectând în continuare măsurile de protecție, medicul pneumolog este de părere că acestea vor ultimele sărbători petrecute departe de familie, de rude sau de prieteni.

”Avem o soluție care poate să ne schimbe perspectiva asupra vieții, ne poate întoarce la un soi de normalitate, aproape de cel pe care îl trăiam înainte de 2020. Cred cu tărie că acestea vor fi ultimele sărbători la distanță și cu mască”, a mai spus dr. Mahler.

De ce avem, în continuare, un număr mare de decese

Sunt îmbucurătoare cifrele anunțate de autorități, scade numărul celor nou diagnosticați, scade inclusiv numărul celor internați în unitățile de profil și în secțiile de Terapie Intensivă. Însă ce se întâmplă cu totalul deceselor, care se apropie de 15.000?

”Avem un număr mare de decese, deoarece încă asistăm la consecințele vârfului de cazuri noi prin România a trecut în urmă că săptămâni bune. În plus, sunt și pacienți în stare critică, internați de multă vreme în ATI”, a explicat medicul pneumolog.

În plus, aceasta spune că la ”Marius Nasta”, presiunea este la același nivel, nu s-a schimbat nimic. Însă se observă o îmbunătățire la numărul pacienților care vin să se testeze.

”Am observat că numărul celor simptomatici care vin să se testeze a scăzut, în ultima vreme. Pot fi două explicații. Pe de o parte, unii fac teste rapide și rămân în izolare, la domiciliu, iar pe de altă parte, asistăm, într-adevăr, la o scădere a numărului de cazuri noi de coronavirus, la nivel zonal și național”, a mai spus dr. Mahler.

Cum ne raportăm la noua tulpină a COVID

Vestea existenței unei noi tulpini a coronavirusului s-a răspândit mai rapid decât infectarea propriu-zisă. Granițe închise, transporturi blocate și magazine goale, toate acestea au dus la o Anglie mai izolată decât până acum.

Ce putem face dacă tulpina ajunge în România? Răspunsul este simplu: respectăm regulile de protecție.

”Nu trebuie să ne panicăm. Trebuie doar să respectăm cu sfințenie regulile de protecție și să ne testăm la cel mai mic simptom”, a precizat dr. Mahler.

În aceeași ordine de idei a respectării măsurilor de protecție, medicul mai spune și că vrea să le mulțumească celor care au început să poarte măști de protecție cu mai multă atenție și responsabilitate decât o făceau până acum.

”Eu chiar vreau să le mulțumesc acestor oameni, deoarece e vorba despre o schimbare de comportament, poate chiar de viață. Este dificil ceea ce noi le cerem”, a mai adăugat dr. Mahler.

Nu în ultimul rând, managerul Institutului de Pneumofzitiologie ”Marius Nasta” a urat multă sănătate românilor și ca aceștia să se bucure de momentele de sărbătoare.

”Vreau să le mulțumesc tuturor românilor pentru că au respectat regulile de protecție și au fost alături de noi, cadrele medicale. Sărbători fericite”, a conchis aceasta.

Sursa foto: Dr. Beatrice Mahler

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri